Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2007 13:03

  Εναντίον των αλλαγών στις κυπριακές τράπεζες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την έκκλησή του όπως οι δύο κυπριακές Τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, διατηρήσουν το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β,΄ όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση του "Πολίτη".

  Παράληλα, προανήγγειλε κινήσεις της Εκκλησίας για εξαγορά πακέτου μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και αύξησης της συμμετοχής της Αρχιεπισκοπής στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας.

  "Η Εκκλησία θα κάνει κάποιες επενδύσεις και στις δύο Τράπεζες, ούτως ώστε να υποβοηθήσει να μην αλωθούν από ξένους, οποιοιδήποτε και αν είναι αυτοί οι ξένοι", ανέφερε ο Χρυσόστομος Β΄ απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του "Πολίτη".

  Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας κάλεσε όλους, ενόσω υπάρχει το εθνικό πρόβλημα,να αφήσουν απρόσκοπτα τις τράπεζες να χειρίζονται τα οικονομικά θέματα του τόπου. Το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι άριστο όπως είπε, και πρόσθεσε ότι "όταν με το καλό λυθεί το εθνικό θέμα, μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, σίγουρα θα έλθουν μεγαθήρια εδώ και θα συγχωνευθούν και οι δικές μας τράπεζες, αλλά πιστεύω ότι τώρα πρέπει να μείνουν ανενόχλητες".

  Ο "Πολίτης" αναφέρει ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλο, ο Αρχιεπίσκοπος του ανέφερε ότι "μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω της Λαϊκής τραπέζης που την ελέγχουν αυτή τη στιγμή και τις άλλες τράπεζες να τις αφήσουν ανενόχλητες".

  "Πρέπει να κρατήσουμε την οντότητα των δύο κυπριακών τραπεζών, να μην χαλάσουμε αυτό το σύστημα γιατί ας θυμηθούμε τις ημέρες της εισβολής και της προσφυγιάς ότι οι τράπεζες στάθηκαν δίπλα στον πόνο του λαού μας, τον βοήθησαν και βγήκε από την οικονομική δυσπραγία", είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι πολλοί απεκάλεσαν το εγχείρημα ως "μικρό θαύμα".

  Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Εκκλησίας να μην αγοραστούν οι δύο κυπριακές τράπεζες από ξένους επενδυτές θα αγοράσει και το μερίδιο της Μαρφίν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αν και σκόπευε στη συνάντηση να συζητήσει αυτό το θέμα, δεν το έπραξε λόγω της διαφοροποίησης του κλίματος και πρόσθεσε ότι άφησε το θέμα αυτό για "ευθετότερο χρόνο".

  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του "Πολίτη" ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται να πάρει ένα μέρος αυτού του κεφαλαίου που διαθέτουν οι άλλες τράπεζες (Μαρφίν και Κύπρου) και πρόσθεσε ότι έχει ήδη κάνει έκκληση στην Τράπεζα Κύπρου όπως διαθέσει στο κοινό το μερίδιο που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας. "Δεν είναι σωστό η μία τράπεζα να ποδηγετεί την άλλη τράπεζα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:25 22/08

  Υποχώρησαν τα κέρδη εξαμήνου της John Wood

  Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου της John Wood Group, αντίστοιχα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, εξαιτίας μιας δύσκολης αγοράς πετρελαίου/φυσικού αερίου.

  10:10 22/08

  Πτώση 21% στα κέρδη της Sky Network Television

  Πτώση 21% κατέγραψαν τα κέρδη της Sky Network Television Ltd, καθώς εγκαταλείφθηκε η προγραμματισμένη συγχώνευση με τις τοπικές (στη Νέα Ζηλανδία) δραστηριότητες της Vodafone Group.

  10:01 22/08

  Αυξήθηκαν 30% τα κέρδη προ φόρων της Persimmon

  Η Persimmon PLC ανακοίνωσε αύξηση 30% στα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου, καθώς πούλησε περισσότερα σπίτια σε υψηλότερες τιμές, και ανακοίνωσε ότι είναι σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες...

  09:48 22/08

  Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κέρδη της Antofagasta

  Κατακόρυφη αύξηση των κερδών της εμφάνισε η Antofagasta, επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές του χαλκού, τον αυξημένο όγκο των πωλήσεων και τη σφιχτή διαχείριση του κόστους, ενώ τριπλασίασε και την...

  12:31 21/08

  Αυξήθηκαν 54% τα κέρδη της Sasol στην χρήση

  Η νοτιοαφρικανική εταιρεία πετροχημικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων Sasol ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη 12μηνου που έληξε στις 30 Ιουνίου, επικαλούμενη τη μείωση του κόστους καθώς ανακάμπτουν οι...

  11:09 21/08

  Rosneft: Απέκτησε το 49% της ινδικής EOL

  Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, η Rosneft, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία μια συμφωνία για την απόκτηση του 49% της ινδικής εταιρείας διύλισης Essar Oil Limited (EOL).

  10:29 21/08

  Στην Total η Maersk Oil έναντι 4,95 δισ. δολαρίων

  Η Total SA έχει συμφωνήσει να αγοράσει την μονάδα αερίου και πετρελαίου της AP Moller-Maersk A/S έναντι 4,95 δισ. δολαρίων, σε μία ακόμη ένδειξη ότι επιταχύνεται ο ρυθμός των deals στον ενεργειακό...