Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Δεκ-2014 09:34

  Το ΜΙΤ Enterprise Forum ψάχνει για start ups στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου ελληνικές start ups από το χώρο της τεχνολογίας θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition, ο οποίος διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το MIT Enterprise Forum Greece. Πέρα από το χρηματικό έπαθλο για το νικητή, ο διαγωνισμός ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο σε νέες καινοτόμες ιδέες για την είσοδο στην παγκόσμια κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων.

  Το MITEF ξεκίνησε το 1978 ως κομμάτι του συλλόγου αποφοίτων του MIT. Σκοπός του ήταν να βοηθήσει αρχικά τους αποφοίτους του αμερικανικού τεχνολογικού ιδρύματος να μεταβούν από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στον στίβο της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Η επιτυχία του αρχικού εγχειρήματος ήταν τέτοια που αρκετά χρόνια αργότερα μετεξελίχθηκε σε έναν οργανισμό ανοικτό σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αρχικά εντός των ΗΠΑ και στη συνέχεια διεθνώς.

  Το MITEF Global, με έδρα το Cambridge των ΗΠΑ , αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό δίκτυο τοπικών οργανισμών, ανοικτό σε όσους ασχολούνται με την καινοτομία και την τεχνολογική επιχειρηματικότητα. Στόχος του είναι να ενημερώσει, να συνδέσει και να εκπαιδεύσει επιχειρηματίες του χώρου της τεχνολογίας, βοηθώντας τους να μετατρέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις ιδέες τους σε εταιρίες.  Αυτή τη στιγμή το δίκτυο έχει 25 κόμβους (Chapters) σε όλο τον κόσμο τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σύντομα σε πάνω από 30. Εδώ και μερικά χρόνια το MITEF Global, εξελίσσεται στην επιχειρηματική κοινότητα μέσω του περιοδικού Technology Review το οποίο ανήκει εξολοκλήρου στο MIT και καλύπτει το διεθνή χώρο των επιστημών, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Technology Review εκδίδεται σε έξι γλώσσες και απευθύνεται σε μια δυναμική διεθνή κοινότητα αρκετών εκατομμυρίων αναγνωστών, ενώ διοργανώνει σε ετήσια βάση μερικά από τα πιο σημαντικά τεχνολογικά συνέδρια όπως το EmTech.

  Από τον περασμένο Αύγουστο, το δίκτυο αυτό έχει επεκταθεί και στην Ελλάδα. Το MITEF Greece είναι δηλαδή ο ελληνικός κόμβος του διεθνούς δικτύου MITEF Global. «Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν να φέρουμε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο και στην Ελλάδα ήταν δύο: να φέρουμε διεθνή τεχνογνωσία στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων και δεύτερον να δείξουμε στην διεθνή τεχνολογική κοινότητα το δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα. Το MITEF Greece επιδιώκει να επιταχύνει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί το ελληνικό δυναμικό του στην διεθνή αγορά» αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος του  MITEF Greece Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

  Έτσι προέκυψε και ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition, ο οποίος στοχεύει στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων από το χώρο της τεχνολογίας.

  Γιατί όμως επιλέγονται μόνο start ups από το χώρο της τεχνολογίας; “Η επικέντρωση του ενδιαφέροντος μας σε startups στον χώρο της τεχνολογίας προφανώς ξεκινά από την σχέση μας με το MIT αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Πιστεύουμε ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα η τεχνολογική επιχειρηματικότητα μπορεί να προσφέρει πολλά. Κατ’ αρχήν μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όχι μόνο στο πρόσωπο των ατόμων που ξεκινούν αλλά και εκείνων που θα στελεχώσουν τις νεοφυείς αρχικά και αργότερα διεθνείς επιχειρήσεις. Η τεχνολογική επιχειρηματικότητα βασίζεται στη γνώση και στην ικανότητα καινοτομίας. Ως εκ τούτου είναι επεκτάσιμη χωρίς να απαιτεί υψηλά κεφάλαια εκκίνησης, χωρίς να δυσκολεύεται από εγγενείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως χωρίς να καταλήγει εύκολα σε παιχνίδι ανταγωνισμού χαμηλών τιμών. Στην προκειμένη περίπτωση η τεχνολογική επιχειρηματικότητα μπορεί να πατήσει επάνω στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια”, απαντά ο πρόεδρος του  MITEF Greece.

  Οι νέες ιδέες δεν τελειώνουν

  Από την ανακοίνωση του διαγωνισμού τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Start Smart, το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό είναι μεγάλο. “Την περίοδο αυτή διοργανώσαμε μια σειρά ενημερωτικών δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό να προσελκύσουμε τις καλύτερες δυνατές ελληνικές προσπάθειες. Όντας η πρώτη χρονιά λειτουργίας του διαγωνισμού το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται κυρίως στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των αιτήσεων που θα λάβουμε. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι ικανοποιητικός. Η περίοδος αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Επειδή η διαδικασία απαιτεί αρκετή προετοιμασία και δεν δίνει κάποιο πλεονέκτημα σε όσους καταθέσουν τις αιτήσεις τους νωρίς, αναμένουμε ότι οι περισσότερες προτάσεις θα κατατεθούν την τελευταία εβδομάδα” τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  Τα οφέλη για τους νικητές, αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση, θα είναι αρκετά και σημαντικά. 25 ομάδες θα επιλεγούν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο ως τα τέλη Απριλίου 2015. Οι ομάδες θα συμμετέχουν δωρεάν στα εργαστήρια που θα διοργανωθούν με τη βοήθεια των Ελλήνων και των ξένων στρατηγικών συνεργατών του MITEF Greece. Επιπλέον όλες οι ομάδες θα συνδεθούν με μέντορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι πέρα από συγκεκριμένη τεχνογνωσία θα λειτουργήσουν και ως ένα νέο κανάλι επικοινωνίας προσφέροντας τους πρόσβαση προς το προσωπικό τους δίκτυο, δημιουργώντας ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

  Στην τρίτη φάση θα περάσουν οι 10 καλύτερες ομάδες που τελικά θα διεκδικήσουν μια από τις 3 πρώτες θέσεις. Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και έπαθλα με την μορφή παρεχόμενων υπηρεσιών (νομικών, φορολογικών, συμβουλευτικών, κλπ) από τους συνεργάτες -τα οποία αθροιστικά θα είναι της τάξης των 150.000 ευρώ.

  “Όμως πάνω από όλα θα λάβουν διεθνή αναγνώριση μέσω του δικτύου του MITEF και κυρίως μέσω του MIT Technology Review. Επιπλέον προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει την επίσκεψη και των 25 ομάδων στο MIT για δύο εβδομάδες. Στην περίπτωση που η προσπάθεια μας είναι επιτυχής, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πιο εξειδικευμένα εργαστήρια από καθηγητές του MIT και συνδεθούν με την κοινότητα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Βοστόνης. Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά οι εν ζωή απόφοιτοι του MIT, μέχρι το 2009 είχαν ιδρύσει 25.600 επιχειρήσεις διεθνώς, οι οποίες δημιούργησαν 3,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έναν κύκλο εργασιών σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Αν αυτές οι επιχειρήσεις ήταν μέρος μιας ενιαίας οικονομίας αυτή θα ήταν η 11η σε μέγεθος στον κόσμο. Αυτή η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα του MIT μεταφέρεται στην διεθνή κοινότητα σε μεγάλο βαθμό μέσω του MITEF και των τοπικών Chapters” εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει:

  «Οι επενδυτές ανά τον κόσμο πάντα αναζητούν ευκαιρίες. Άρα στο βαθμό που υπάρχουν ή δημιουργούνται ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν βλέπω λόγο γιατί να μην δείξουν ενδιαφέρον. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον καθώς υφιστάμενα startups έχουν αντλήσει χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Οι επενδυτές κατανοούν πως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι ανάλογα με το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Τα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας είναι μέρος αυτού του ρίσκου. Αν λοιπόν τους δείξουμε επιχειρηματικές προσπάθειες με πολύ υψηλό δυναμικό δεν νομίζω ότι θα αφήσουν τα θεσμικά προβλήματα να τους σταματήσουν. Πολλά startups με έντονο το ελληνικό στοιχείο διαπρέπουν στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική. Το μέλλον των startups στην Ελλάδα μπορεί να είναι εξίσου λαμπρό, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Το μέλλον όμως αυτό πρέπει να χτιστεί πάνω σε μια συντονισμένη, καλοπροαίρετη και διαφανή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχουν οι συνθήκες, το δυναμικό και το όραμα. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή».

  Οι αιτήσεις στο διαγωνισμό γίνονται μέσω της πλατφόρμας www.mitefcompetition.org/greece. Τον Ιανουάριο, οι κριτές θα επιλέξουν τις πρώτες 25 ομάδες, που θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο.  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων