Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουλ-2013 09:52

  Eldorado: Τι (δεν) αλλάζει στα έργα σε Σκουριές-Πέραμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απόφαση για τη χρονική μετάθεση κατά ένα έτος της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των έργων χρυσού σε Σκουριές και Πέραμα, ελήφθη λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού και εν μέρει εξαιτίας του ράθυμου τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής, ωστόσο, το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

  Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τονίζοντας ότι στις Σκουριές η κατασκευή της μονάδας εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού δεν θα σταματήσει, ενώ στον Έβρο η εταιρεία εξακολουθεί την προώθηση των διαδικασιών για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

  Εξάλλου, σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, η αξία των κοιτασμάτων των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, ασήμι κ.ά.) στη Χαλκιδική -στην αδειοδοτημένη περιοχή- ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ, ενώ στον Έβρο υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού αξίας 2 δισ. ευρώ και αργύρου αξίας  800 εκατ. ευρώ.

  Και, όπως σημείωνε χθες το Capital.gr, εάν «ανάψει πράσινο φως» για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου στο Πέραμα Έβρου, δεν αποκλείεται η Eldorado Gold να αναθεωρήσει, εκ νέου, το χρονοδιάγραμμα.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το project χρυσού στην ακριτική περιοχή έχει «κολλήσει» αδικαιολόγητα, εδώ και μήνες, δεδομένου ότι ο φάκελος είναι πλήρης. Για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, όπως και για το project στις Σκουριές, η Eldorado αποφάσισε την μετάθεση της έναρξης παραγωγής το 2016 από το 2015 αρχικά. Ωστόσο, εάν ληφθεί άμεσα η αδειοδότηση, η επένδυση θα μπορούσε να ξεκινήσει το συντομότερο, όπως αναφέρουν πηγές. 

  Την ίδια στιγμή, στα μεταλλεία Κασσάνδρας, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος συνεχίζεται, με την εταιρεία να προγραμματίζει νέες προσλήψεις. Πέραν της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις Σκουριές, η Eldorado συνεχίζει την ανάπτυξη του project στην Ολυμπιάδα. Εκεί για την εξόρυξη χρυσού θα επενδυθούν, σε βάθος χρόνου, 165 εκατ. δολάρια με στόχο την παραγωγή, σε πρώτη φάση, 35.000-40.000 ουγγιών χρυσού από την κατεργασία συμπυκνώματος.

  Στα τρία μεταλλεία της  Βόρειας Ελλάδας, της Ολυμπιάδας, των Σκουριών και του Περάματος Έβρου στηρίζεται ποσοστό άνω του 55% της μελλοντικής παραγωγής του καναδικού ομίλου Eldorado Gold Corporation, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του στο Capital.gr. 

  Δημ. Δελεβεγκος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:21 23/06

  Στο "άρμα" του Σάμι Φάις και η Καλογήρου

  Η συμφωνία που "ξεκλειδώνει" την εξυγίανση της εταιρείας Λεμονή. Η αλλαγή σελίδας, 127 χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος, και το επενδυτικό μπαράζ του Σάμι Φάις. Αν και μέχρι την...

  07:58 23/06

  Τρία alerts για στάση πληρωμών της ΔΕΗ

  Στο 6μηνο η καθυστέρηση στις πληρωμές της διακοψιμότητας στη βιομηχανία, στους 8 μήνες οι ΑΠΕ. Στα ύψη τα φέσια προς προμηθευτές. "Δάνειο" από τους πελάτες της ζητά η ΔΕΗ.

  21:46 22/06

  Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Φάις-"Καλογήρου"

  Το Capital.gr αποκαλύπτει τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Καλογήρου. Τι δάνεια θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και τι κεφάλαια θα βάλουν οι νέοι επενδυτές.

  19:47 22/06

  Στα χέρια του ομίλου Φάις η "Καλογήρου"

  Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της οικογένειας Λεμονή, του Σάμι Φάις και των πιστωτριών τραπεζών της πρώτης, υπεγράφη προσύμφωνο μέσω του οποίου η "Καλογήρου" περνά στον έλεγχο του...