Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2011 09:28

  Sea Star Capital: Το χέρι στην τσέπη βάζουν Βαρδινογιάννης - Ρέστης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρόης Χάικου

  Την συνέχιση της δραστηριότητας της Sea Star Capital, του επενδυτικού βραχίονα με έδρα την Κύπρο, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ο βασικός μέτοχος της ΑΝΕΚ, αποφάσισαν ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο κ. Βίκτωρας Ρέστης.

  Οι δύο εφοπλιστές και οι λοιποί μέτοχοι της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ κατά την χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να μην διαλύσουν την εταιρεία, που ήταν και το βασικό θέμα της συνέλευσης λόγω της «σημαντικής απώλειας του εκδοθέντος κεφαλαίου της εταιρείας».

  Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Κύπρου οι μέτοχοι μιας εταιρείας καλούνται να λάβουν την απόφαση για διάλυση της όταν «ζημιές παρελθόντων οικονομικών ετών, ή άλλοι λόγοι οδηγήσουν δημόσια εταιρεία σε απώλεια του εκδοθέντος κεφαλαίου της κατά 50% ή σε επίπεδο που κατά την άποψη των συμβούλων της θέτει την επίτευξη του εταιρικού σκοπού υπό αμφισβήτηση».

  Η απόφαση για διατήρηση της εταιρείας... στη ζωή ουσιαστικά συνεπάγεται ότι οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Ρέστης θα κληθούν σύντομα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν με κεφάλαια την Sea Star, η οποία ως γνωστόν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει δεν μετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ. Ως αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει το ποσοστό της στο 23,16% από 32,5% και να ανέλθει της κυρίας Αμαλίας - Αναστασίας Βαρδινογιάννη του Ιωσήφ στο 26,625% μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας ΒΑΡΜΙΝ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία. Επίσης, η Sea Star Capital ελέγχει και το 16,51% της Hellenic Seaways.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί μέτοχοι της Sea Star προσανατολίζονται να προχωρήσουν σύντομα σε ΑΜΚ, σε ποσό από 30 έως 50 εκατ. ευρώ, και θα συμμετέχουν κατά το ποσό που τους αναλογεί.

  Σήμερα ο κ. Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης μέσω του επενδυτικού οχήματός του ESTRAGON LTD ελέγχει το 37,25% της Sea Star και ο κ. Βίκτωρας Ρέστης ελέγχει το 12,21% μέσω της εταιρείας συμφερόντων του First European Retail Corp. Άλλοι μέτοχοι είναι οι Easygroup Holding Limited του κ. Στέλιου Χατζηιωάννου με 5,5%, Deutsche Bank με 4,70%, Klivero Ltd με 4,31%, Sailwell με 3,61%, Zenon SA 3,13%, Papapachalis Παπαπαχαλής Αλέξανδρος – Αστέριος 2,15%, BNP Paribas (SUISSE) SA 1,45%, Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος με 1,25%, Ρόκας Γεώργιος 1,05% και σε διασπορά βρίσκεται το 23,26%.

  Η ζημιά του συγκροτήματος για το οικονομικό έτος 2010 ανήλθε σε 50,598 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 είχε καταγράψει ζημίες ύψους 64,8 εκατ. ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της κατά 1,55 εκατ. ευρώ.

  roi.haikou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:52 26/09

  JP Morgan: Σχεδιάζει 3.000 προσλήψεις στο νέο επιχειρησιακό της κέντρο στην Πολωνία

  Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στο νέο της κέντρο παγκόσμιων επιχειρήσεων στα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο...

  08:33 26/09

  Alibaba: Επενδύει 15 δισ. δολ. στη μονάδα logistics

  Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding, αυξάνει τη συμμετοχή του στην εταιρεία logistics, Cainiao Smart Logistics Network, στο 51% από το 47%, με την επένδυση 5,3 δισ. γουάν ...

  12:39 25/09

  Aldi: Πτώση 17% στα λειτουργικά κέρδη του 2016

  Η Aldi Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας ανακοίνωσε πτώση 17% στα λειτουργικά κέρδη του 2016, σε μια τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώσης, αποτυπώνοντας τη στρατηγική της στη διατήρηση της διαφοράς τιμής...