Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2010 10:12

  ΟΤΕ: "Βουτιά" στα κέρδη εξαμήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Βουτιά" στα καθαρά κέρδη σε επίπεδο εξαμήνου και ζημιές σε επίπεδο β΄ τριμήνου, σημαντικά διευρυμένες σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, εμφάνισε ο ΟΤΕ, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει την ίδια στιγμή υποχώρηση. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού σε επίπεδο εξαμήνου κατέγραψαν πτώση 98,2%, διαμορφούμενα στα 5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 274,9 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2009. 

  Σε επίπεδο β΄ τριμήνου ο Οργανισμός εμφάνισε ζημιές ύψους 60,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 6,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος της περυσινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα της επιβολής εκτάκτων φόρων.

  Σε ό,τι αφορά τα έσοδα κατέγραψαν πτώση 5,8% σε επίπεδο εξαμήνου (υποχώρησαν στα 2,76 δισ. ευρώ από 2,93 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο β΄ τρίμηνο εμφανίζουν μείωση 8,3% στα 1,36 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 1,48 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου του 2009. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη.

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης σημείωσε τα εξής: «Όπως είχαμε προβλέψει, τα έσοδα μας αυτό το τρίμηνο επηρεάστηκαν σημαντικά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, ενώ οι φόροι μηδένισαν το σύνολο των κερδών της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, η επίδειξη αντοχής στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων ενεργειών μας για συγκράτηση του κόστους». 

  Ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: «Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την απαραίτητη αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας μας. Υποδεικνύουμε στη Ρυθμιστική Αρχή τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στις τηλεπικοινωνιακές αγορές τα τελευταία τρία χρόνια και ευελπιστούμε πως αυτή η νέα πραγματικότητα θα ληφθεί υπ’ όψη όταν θα καθοριστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Τέλος, έχουμε αναγάγει την συγκράτηση πελατών σε ύψιστη προτεραιότητα και θα αγωνιστούμε σκληρά για να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη όλων των πελατών μας. Αν και δεν προβλέπεται σύντομα κάποια βελτίωση στο περιβάλλον μας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας του ΟΤΕ στο μέλλον».

  Σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα

  Στο β’ τρίμηνο του 2010 οι δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψαν την απώλεια περισσότερων από 134.000 PSTN και ISDN γραμμών. Η επιδείνωση του ρυθμού αποσυνδέσεων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα οφείλεται στις δυσκολίες της ελληνική οικονομίας, καθώς ένας αριθμός επιχειρήσεων μειώνουν τις δραστηριότητες τους, ενώ οι καταναλωτές εναρμονίζουν τα επίπεδα κατανάλωσης τους με το διαθέσιμο μειωμένο εισόδημα και τους υψηλότερους φόρους. Στο περιβάλλον αυτό, η σημαντική διαφοροποιημένη τιμολόγηση που επιβάλει η Ρυθμιστική Αρχή εμποδίζει τον ΟΤΕ να διαθέσει ανταγωνιστικές εναλλακτικές προτάσεις σε απάντηση των ιδιαίτερα οικονομικών υπηρεσιών που διατίθενται στην αγορά.


  Δεδομένης της επιταχυνόμενης απώλειας γραμμών και ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε οικονομικές υπηρεσίες φωνής μέσω LLU, o OTE θα ζητήσει ρυθμιστική έγκριση για μια σειρά από συνδυαστικά προϊόντα (double και triple play) που θα αντισταθμίσουν τη τιμολογιακή διαφορά με τον ανταγωνισμό. Μόνο τον Ιούλιο, ο ΟΤΕ ζητούσε ρυθμιστική έγκριση για 7 διαφορετικά συνδυαστικά προϊόντα. Με στόχο τον περιορισμό των αποσυνδέσεων στο δεύτερο μισό του έτους, ο ΟΤΕ θα εστιάσει περισσότερο στη κατηγοριοποίηση των πελατών εξασφαλίζοντας για τους πελάτες, λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες τους ανάγκες.

  Κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

  Το β’ τρίμηνο του 2010, η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 8,5 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 3,2% σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου του 2009. Η μείωση αυτή αφορά κυρίως στην καρτοκινητή λόγω της υποχρεωτικής διαδικασίας ταυτοποίησης που επιβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές στα τέλη του 2009.


  Επίσης, το β΄ τρίμηνο του 2010 και για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι επιταχύνθηκε η τάση μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες, αποτέλεσμα, κυρίως, των επιθετικών προσφορών στη καρτοκινητή κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση και των μεγάλων μειώσεων στα τέλη τερματισμού. 

  Ο δείκτης μικτού AMOU, αυξήθηκε κατά σχεδόν 16% το Α’ εξάμηνο του 2010, στα 250,1 λεπτά, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων τριμήνων. Θετική ήταν η επιρροή κυρίως από το AMOU της καρτοκινητής που αυξήθηκε κατά 28%, λόγω των σημαντικών  προσφορών για κίνηση εντός δικτύου. Ο δείκτης μικτού ARPU για το Α’ εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκε σε €16,1, μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του ARPU καρτοκινητής. Η πτώση στο ARPU συμβολαίων οφείλεται κυρίως στη μείωση των τελών εισερχόμενης κίνησης.

  Σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία

  Πτώση 11,1% σημείωσαν τα έσοδα της RomTelecom στο β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Αυτή η μείωση στο τρίμηνο, οφείλεται κυρίως στη μείωση 19,7% στα έσοδα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής λόγω του συνδυασμού της μείωσης 11,8% του ARPU, και της απώλειας γραμμών της τάξης του 7,0% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2009.


  Με στόχο την αντιστάθμιση της συνεχιζόμενης μείωσης πελατών στις υπηρεσίες φωνής της σταθερής τηλεφωνίας, η RomΤelecom επικεντρώθηκε στη διαφοροποίηση της πελατειακής της βάσης. Στις 30 Ιουνίου 2010 ο συνολικός αριθμός των διακριτών συνδρομητών των υπηρεσιών (RGUs: φωνή, ευρυζωνικές υπηρεσίες, τηλεόραση) έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το τέλος του 2009. Ως αποτέλεσμα της αύξησης 21,5% στον αριθμό συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2009, η διείσδυση ανήλθε σε 33% του συνόλου των συνδρομητών PSTN, ενώ τα σχετικά έσοδα αυξήθηκαν 2%. Αντίστοιχα, ο αριθμός των συνδρομητών δορυφορικής τηλεόρασης αυξήθηκε κατά 19,8%, ξεπερνώντας τους 930.000, οδηγώντας τη διείσδυση στις συνδέσεις PSTN στο 35% και αυξάνοντας τα σχετικά έσοδα κατά 21% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2009.

  Κινητή τηλεφωνία  - Ρουμανία


  Η πελατειακή βάση της Cosmote Ρουμανίας, εξαιρουμένης της Zapp, διαμορφώθηκε σε 6,7 εκατομμύρια το Β’ τρίμηνο του 2010, με τους πελάτες συμβολαίου να αποτελούν το 19,8%. Η αύξηση των πελατών συμβολαίου, ιδίως των εταιρικών, οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση των εσόδων. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι πελάτες καρτοκινητής, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε αυτό τον τομέα της αγοράς. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,6% το B’ τρίμηνο, με τα έσοδα από εξερχόμενη κίνηση υπηρεσιών να ενισχύονται κατά περισσότερο από 1%. Εξαιρουμένης της Zapp, η πτώση τηςκερδοφορίας EBITDA θα είχε διαμορφωθεί σε 9%, αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης και της πτώσης των τιμών. 


  Με το μερίδιο αγοράς της να ξεπερνά το 24% και με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τρίτης γενιάς μετά την εξαγορά της Zapp, η Cosmote Ρουμανίας δίνει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στους τομείς των ευρυζωνικών υπηρεσιών και στην αγορά των εταιρικών πελατών. Η ενσωμάτωση της Zapp συνεχίζεται ομαλά, ενώ ήδη, κατά το τρίμηνο, έχουν επιτευχθεί συνέργιες σε επίπεδο εσόδων και κόστους.

  Προοπτικές
   
  Οι αρνητικές συνθήκες που επηρέασαν τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να συνεχιστούν κατά την διάρκεια ολόκληρου του 2010. Όπως έπραξε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η Διοίκηση του ΟΤΕ θα συνεχίσει την εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο τον περιορισμό της απώλειας εσόδων, τη μείωση των στοιχείων κόστους που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της και την εξοικονόμηση ρευστότητας.

  Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση με τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου του ΟΤΕ στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Η ΕΕΤΤ ροκανίζει τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων