Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 18:58

  Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου όρισε τους εισαγγελείς που θα εξετάσουν και την κόρη της

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου όρισε τους εισαγγελείς που θα εξετάσουν και την κόρη της

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ζήτημα ηθικής τάξης θέτουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί με αφορμή τις επικείμενες (την ερχόμενη Δευτέρα) εξετάσεις για εισαγωγή στη Σχολή Δικαστών. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, τους εισαγγελείς που συμμετέχουν ως εξεταστές στις επιτροπές αυτές, τους επέλεξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

  Συγκεκριμένα οι εξεταστικές επιτροπές των εισαγωγικών εξετάσεων για την κατεύθυνση εισαγγελέων και την κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, συγκροτήθηκαν με τις υπ΄ αριθμ. 70355/18.10.2018  και 70354/18.10.  2018 αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Καλογήρου.

  Πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκρότηση την επιτροπή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε με δύο έγγραφά της  -τα υπ΄  αριθμ. 11210/10.10.2018 και 11433/12.10.2018- τα ονόματα των συναδέλφων της που είχε επιλέξει να προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για να απαρτίζουν τις εξεταστικές επιτροπές του διαγωνισμού στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

  Δεοντολογικό

  Όμως κατά τις ίδιες πηγές, το "πρόβλημα" - ηθικό και δεοντολογικό, όπως λένε - είναι πως μεταξύ των εξεταζομένων βρίσκεται και η κόρη της κας Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δηλαδή η μητέρα μιας διαγωνιζόμενης, επέλεξε ποιοι θα εξετάσουν την κόρη της στις δύσκολες αυτές εξετάσεις για τις οποίες μοχθούν εκατοντάδες υποψήφιοι χωρίς να καταφέρνουν πολλές φορές να εισαχθούν. Και θα αναρωτηθεί κανείς: Αφού ο νόμος ορίζει ότι τους επιλέγει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τι να έκανε δηλαδή; Να απαγόρευε στην κόρη της να συμμετάσχει;

  Να απέχει

  Η απάντηση κατά τις ίδιες πηγές είναι πως ο νομοθέτης το είχε προβλέψει κι αυτό. Αναφέρει δηλαδή πως, όταν ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται προσωπικά σε μια υπόθεση τότε οφείλει να απέχει και να αναπληρωθεί από τον νόμιμο αναπληρωτή του, εν προκειμένω τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθ. Κατσιρώδη. Δηλαδή, σημειώνουν, θα έπρεπε ο κ.Κατσιρώδης να κάνει την επιλογή αυτών των προσώπων- εξεταστών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι δυο εισαγγελείς που επιλέχθησαν θεωρείται ότι έχουν πολύ καλές σχέσεις με την εισαγγελέα. Σε όλα αυτά να σημειωθεί βέβαια πως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, αλλά όπως λέει το αρχαίο ρητό η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει, όχι μόνον να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων