Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 09:48

  Βραβεία AMVER: Τα ελληνικά πλοία διακρίθηκαν πάλι στις θαλάσσιες διασώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βραβεία AMVER: Τα ελληνικά πλοία διακρίθηκαν πάλι στις θαλάσσιες διασώσεις

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εκατόν πενήντα τρεις ζωές που κινδύνευσαν στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, σώθηκαν στη διάρκεια του 2017 με την έγκαιρη παρέμβαση ελληνικών πλοίων και τη συνδρομή του συστήματος αυτοματοποιημένης βοήθειας AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue). Χθες, όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η ειδική τελετή προς τιμήν των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που μετέχουν στο σύστημα αλλά και η απονομή των ειδικών βραβείων διάσωσης σε ελληνόκτητα πλοία που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατά την περασμένη χρονιά. Συνολικά στο σύστημα AMVER συμμετείχαν και βραβεύτηκαν 173 ελληνόκτητες εταιρείες με 1741 πλοία, ενώ στα ειδικά βραβεία διασώσεων τιμήθηκαν 12 ελληνόκτητα πλοία που πραγματοποίησαν διασώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Φιλιππίνες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τις Μπαχάμες, την Αίγυπτο, την Ισπανία και το Ομάν). 

  Το σύστημα AMVER  έχει συνεισφέρει στη διάσωση πάνω από 3500 ζωών από το 2000 μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή πάνω από 220 ναυτιλιακών εταιρειών και 1800 πλοίων, τόνισε κατά την παρουσίαση των βραβείων ο πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά Γ. Ξηραδάκης, σημειώνοντας ότι η φετινή εκδήλωση έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι η ναυτοσύνη είναι χαραγμένη στο dna των Ελλήνων. 

  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία και τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο και τη συνεισφορά του λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου, που πρόσφατα έφυγε πρόωρα από τη ζωή. "Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ από κοντά το Μόλυβο και να δω από πρώτο χέρι το ΕΓΟ του, θέλω να υποβάλω τα σέβη μου στη μνήμη του ανθρώπου που έσωσε χιλιάδες ζωές ήταν ένας ήρωας” τόνισε ο αμερικανός πρέσβης. 

  Στη σημασία του συστήματος Amver αλλά και στη συνεισφορά της ελληνική ναυτιλίας αναφέρθηκε επίσης η προσκεκλημένη ναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Meredith Austin. 

  Βράβευση Τσάκου

  Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος "για την πολύτιμη συνεισφορά του και την άοκνη προσπάθειά του για τη διατήρηση της ναυτοσύνης”. Αφορμή για τη βράβευση στάθηκε η συμβολή του εφοπλιστή στη δημιουργία της σχολής TEENS (Tsakos Enhanced Education Nautical School) στην Χίο. Όπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος, εάν πράγματι θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την ναυτοσύνη στις επόμενες γενιές θα πρέπει στην επόμενη τελετή βράβευσης να υπάρχουν περισσότεροι έφηβοι (teens). Ο κ. Τσάκος εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ελληνικής, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν όταν ο ίδιος ξεκινούσε υπήρχαν στην υπηρεσία πάνω από 50 χιλιάδες ναυτικοί, όταν σήμερα δεν ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες και οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούνται στην ακτοπλοΐα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι φθίνει ο αριθμός των ναυτικών καθώς από τις σχολές βγαίνουν λιγότεροι δόκιμοι από τους παλιούς ναυτικούς που συνταξιοδοτούνται και κάλεσε τον κλάδο και όλους τους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη συνέχιση της μακραίωνης ελληνικής ναυτικής παράδοσης. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων