Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 12:42

  "Προσγειωθήκαμε ανώμαλα το 2015" λέει τώρα ο Α. Ξανθός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Προσγειωθήκαμε ανώμαλα το 2015" λέει τώρα ο Α. Ξανθός

  "Προφανώς έχουμε υποστεί ανώμαλη προσγείωση από το 2015 στην σκληρή πραγματικότητα" λέει τέσσερα χρόνια μετά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο ίδιος ενημερώνοντας την Βουλή για την πολιτική του φαρμάκου "έκλεισε το μάτι" στους φτωχότερους  λέγοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξετάζει να μειώσει την συμμετοχή στο φάρμακο που σήμερα είναι είτε 10% είτε 25%.

  "Θέλαμε τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, δεν τα καταφέραμε, κάναμε μεγάλη υποχώρηση" είπε ο υπουργός κάνοντας την αυτοκριτική του λίγο πριν τελειώσει η τετραετία. "Θέσαμε τον συμβιβασμό υπό την κρίση του κόσμου και η κοινωνία μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε μέσα σε μνημόνιο μια πολύ πιο ανακουφιστική και ευαίσθητη πολιτική ιδιαίτερα στην υγεία. Αντιμετωπίσαμε δύσκολο περιβάλλον και σε διαδικασία βίαιης ωρίμανσης ικανοποιήσαμε 2-3 κοινωνικές ανάγκες που ήταν ακάλυπτες. Μία από αυτές ήταν η κάλυψη των πολιτών και ειδικά στο φάρμακο".

  Στην συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο γνωστό αντίμετρο μείωσης της συμμετοχής του ασθενούς, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό με κριτήριο το εισόδημα και την χρονιότητα της πάθησης.

  Μάλιστα ο υπουργός επισήμανε κιόλας πως "η  όποια ελάφρυνση υπάρξει στην συμμετοχή του πολίτη στο κόστος του φαρμάκου έχει δημοσιονομική επίπτωση, αφού επιβαρύνει αναγκαστικά είτε το κράτος, είτε τους άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά του φαρμάκου. Δεν  υπάρχουν ιδανικές και δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις, τα βήματα είναι με πολύ μετρημένο τρόπο" υπογράμμισε μάλιστα ο υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.  

  Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης ή και μηδενισμού της εισφοράς εάν για χρόνιες παθήσεις όπως π.χ. ο διαβήτης, ο ασθενής επιλέγει γενόσημο.

  Ο ίδιος επίσης διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν νοσοκομεία του ΕΣΥ.

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων