Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Σεπ-2018 15:14

  Ελληνό-ιαπωνική συνεργασία για το δίκαιο πολυκατοικιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ελληνό-ιαπωνική συνεργασία για το δίκαιο πολυκατοικιών

  Τη Ελλάδα επισκέφθηκε πολυμελής ομάδα καθηγητών νομικής Ιαπωνικών πανεπιστημίων με σκοπό την έρευνα και τη σύγκριση του δικαίου πολυκατοικιών (δίκαιο οριζόντιας ιδιοκτησίας) που ισχύει στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

  Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο κ. Kuniki Kamano, καθηγητής του πανεπιστημίου Waseda - ο διασημότερος καθηγητής στο χώρο αυτό στην Ιαπωνία, ο κ. Yoshinao Nishijima, καθηγητής του πανεπιστημίου Ryutsukeizai, δικηγόρος, ο κ. Hidetoshi Ito, καθηγητής του πανεπιστημίου Jochi – Sophia, ο κ. Yasuhiro Orita, δικηγόρος, ενώ την ομάδα συντόνισε ο ελληνο-ιαπωνικής καταγωγής Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κιότο κ. Αντώνης Καραΐσκος, Δ.Ν.

  Η Ιαπωνική αποστολή συναντήθηκε με κλιμάκιο καθηγητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ι. Σπυριδάκης, Κ. Χριστακάκου-Φωτιάδη - Κοσμήτορας, Θ. Αντωνίου και Α. Καραμπατζός).

  Επίσης συναντήθηκε στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ με το Προεδρείο της αποτελούμενο από τον Πρόεδρό της Δικηγόρο Στράτο Παραδιά, τους Αντιπροέδρους της Καθηγητή ΕΜΠ κ. Χαράλαμπο Τσουτρέλη και Καθηγητή Δημόσιας Οικονομίας ΔΠΘ Διονύση Χιόνη, τον Γραμματέα Ενημέρωσης Δικηγόρο Αναστάσιο Βάππα και την ομάδα νομικών της ΠΟΜΙΔΑ. 

  Η Ιαπωνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι στην Ιαπωνία, μια χώρα 130 εκατ. κατοίκων με έκταση μόλις 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, αρκετές μεγαλουπόλεις, σεισμούς και προβλήματα παλαίωσης πολλών πολυκατοικιών, το δίκαιο οριζόντιας ιδιοκτησίας, το οποίο είναι βασισμένο στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό, όπως και το ελληνικό, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

  Οι συζητήσεις περιστράφηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι διαχειριστές πολυκατοικιών στη Ελλάδα την εποχή της κρίσης, την ανάγκη ταχείας επίλυσης των διαφορών εντός των πολυκατοικιών, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, την ανάγκη οι οφειλές κοινοχρήστων προς τις διαχειρίσεις να ακολουθούν το ακίνητο, και την ανάγκη η εξόφληση κάθε υποχρέωσης προς τη διαχείριση να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες για τα θέματα που απασχολούν την κάθε πολυκατοικία.  

  Η έρευνα θα συνεχιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στην Ιαπωνία όπου θα κληθούν οι ελληνικές αντιπροσωπείες σε ειδικό συνέδριο για το συγκριτικό δίκαιο πολυκατοικίας.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων