Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Αυγ-2018 08:05

  Με διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση προειδοποιεί ο Φλώρος πως θα ζητήσει μείωση της ποινής του

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση προειδοποιεί ο Φλώρος πως θα ζητήσει μείωση της ποινής του

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:38

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στην ενσωμάτωση εκ μέρους της κυβέρνησης μιας κοινοτικής οδηγίας, η οποία συναντά τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, βασίζει ο Άρης Φλώρος, τη χθεσινή "προειδοποίησή του" σε όσα δημόσια πρόσωπα ή κρατικούς λειτουργούς ασκούν κριτική για την αποφυλάκισή του, πως θα ζητήσει μείωση τη ποινής του για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

  Η σημείωση αυτή στη μακροσκελή διευκρινιστική του δήλωση, εκλήφθηκε από πολλές πλευρές πως ουσιαστικά "ζητάει και τα ρέστα", σε μια υπόθεση η οποία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, προβληματισμούς και πλήθος ερωτημάτων ακόμα και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος καλείται να απαντήσει στη Βουλή. 

  Ότι εν ολίγοις επιχειρεί να σταματήσει την κριτική, η οποία οδήγησε τον Στ. Κοντονή να ζητήσει να ελέγξει το διατακτικό του βουλεύματος αποφυλάκισης καθώς "προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά". 

  Η οδηγία

  Στο εκτενές σημείωμά του ο Φλώρος μιλάει για "ανακρίβειες" σε όσα αναφέρονται για την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, επικαλείται δε την κοινοτική οδηγία 2016/343 η οποία θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο και στην οποία, όπως λέει,  "προβλέπονται σειρά μέτρων αποκατάστασης από την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, ιδίως δε στις περιπτώσεις που δημόσια πρόσωπα εκφέρουν κρίσεις για φυσικά πρόσωπα πριν από την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης". Επί της ουσίας ο Α. Φλώρος δια του συνηγόρου του, προειδοποιεί (!!!) πως εφόσον συνεχίσουν να γίνονται τέτοιες αναφορές στο πρόσωπό του θα ζητήσει μείωση της ποινής που τελικώς θα του επιβληθεί λόγω προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας (!!!). 

  Η οδηγία αυτή έχει προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή από την κυβέρνηση, άρα ο Φλώρος κάνει πάλι χρήση μιας ακόμα ευνοϊκής διάταξης που φέρνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να "προειδοποιήσει" όσους τολμούν να κάνουν κριτική στη διαδικασία αποφυλάκισής του. Είναι δε ενδεικτικό πως λίγες μέρες νωρίτερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία δέχεται διαρκώς επικρίσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, μίλησε για αυτή ακριβώς τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση και επικαλείται τώρα ο Φλώρος, κατακρίνοντάς την: "Επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών", αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση της ΕΔΕ, στις 20/8.

  Η μία μέρα μετράει για δύο

  Η κριτική λοιπόν για την αποφυλάκιση αφορά το γεγονός ότι (όπως και πολλές άλλες) βασίζεται στις τροποποιημένες επί το ευνοϊκότερον από τον Νίκο Παρασκευόπουλο, διατάξεις του άρθρου 110Α του ΠΚ, οι οποίες αναφέρουν πως όποιος έχει αναπηρία άνω του 67% (ανεξαρτήτως ασθενείας, αδικήματος, ποινής κλπ) αποφυλακίζεται με όρους έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής του. Ο Φλώρος, ο οποίος παρέμεινε στις φυλακές συνολικά περίπου 36 μήνες (18 μήνες προφυλάκιση και 18 μήνες από την ημέρα που καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη για την Energa τον Φεβρουάριο του 2017) έχει μια ακόμα θετική εξέλιξη με βάση διατάξεις που τροποποίησε ο κ. Παρασκευόπουλος. Όπως λοιπόν ισχύει από το 2015 "η παρ. 7 του άρθρου 105 ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής: "7. Κάθε ημέρα κράτησης κρατουμένων που πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση ή από φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής. Το ίδιο ισχύει και για: α) κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω". Δηλαδή κάθε μέρα φυλάκισης του μετράει για δυο. 

  Τα ερωτήματα βέβαια έχουν να κάνουν και με το τι άλλαξε και οι συγκεκριμένοι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου δέχτηκαν την αποφυλάκιση, τη στιγμή που δεκάδες συνάδελφοί τους του 5μελούς εφετείου Αναστολών είχαν αρνηθεί σε αρκετές περιπτώσεις να αναστείλουν την ποινή που του είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2017, αφού δεν έκαναν δεκτούς τους ίδιους ισχυρισμούς περί ψυχολογικών προβλημάτων. Εσχάτως προστέθηκε και το πρόβλημα της επιληψίας για να συγκροτηθεί το ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, το οποίο -θα πρέπει να επισημανθεί- βεβαιώνεται από αρμόδιο δημόσιο φορέα. Κι όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχει ανασταλεί μια άλλη βαριά καταδίκη του σε κάθειρξη 13 ετών για ηθική αυτουργία στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Δικαστές: "Ο νόμος (Παρασκευόπουλου) αποφυλάκισε τον Φλώρο"

  *Έρευνα για το ποσοστό αναπηρίας του Άρη Φλώρου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων