Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Αυγ-2018 07:58

  Μήνυση: Κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο αντί πολιτικών ευθυνών για την φωτιά στο Μάτι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μήνυση: Κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο αντί πολιτικών ευθυνών για την φωτιά στο Μάτι

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Τον (μονό)δρομο της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών ακόμα και πολιτικών προσώπων για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ανοίγει η μήνυση που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες από τη χήρα Φύτρου, η οποία έχασε  τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά. Τα μηνυόμενα πρόσωπα, όπως περιγράφονται στη μήνυση την οποία υπέβαλε εκ μέρους της οικογένειας ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, είναι αυτά που εκ της θέσεως τους, οδηγούν αναπόφευκτα τον φάκελο στη Βουλή η οποία θα αποφασίσει αν θα πρέπει ή όχι να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τους. Κι αυτό γιατί  η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε βάρος των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και (πρώην υπουργού αλλά αφορά την ενάσκηση των καθηκόντων του) Νίκου Τόσκα.

  Επίσης στρέφεται ακόμα και κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τον Κ.Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ. 

  Όπως αναφέρεται στη μήνυση "όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς, αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν. Όλοι οι ανωτέρω, αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε".

  Ενδεχόμενος δόλος 

  Η διαφοροποίηση σε σχέση με όσα έχουν υποβληθεί ενώπιον των εισαγγελέων είναι πως η συγκεκριμένη μήνυση εισαγάγει στην διερεύνηση το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Πως δηλαδή οι μηνυόμενοι υπηρεσιακοί αλλά και πολιτικοί παράγοντες, γνώριζαν πως οι παραλείψεις τις οποίες είχαν κάνει μπορούν να αποφέρουν θανατηφόρα αποτελέσματα  εξαιτίας των πυρκαγιών και όμως το αποδέχτηκαν ως αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της μηνύτριας, Βασίλη Καπερναρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με τον κ. Καπερνάρο η μήνυση της οικογένειας θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή. 

  Πολιτικοί 

  Ας δούμε όμως πως σχηματοποιεί ο ποινικολόγος τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, όπως καταγράφονται στη μήνυση: "Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός "προστασίας του πολίτη", με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο μηνυόμενος Νικόλαος Τόσκας. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπακης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

  Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 27η Ιουλίου 2018,  ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εκ μέρους όλης της κυβερνήσεως, δηλαδή την ευθύνη των λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

  Ο Πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει, ότι δεν υπάρχει "πολιτικοδικείο" στη χώρα, και δεν δικάζονται πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων, και οποιονδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων.

  Περαιτέρω, οι μηνυόμενοι, Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού και η παραίτηση του έγινε δεκτή. Επίσης, αντικαταστάθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδης, αφού προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος. Όμως, το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος για τον συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των ανωτέρω, Παναγιώτης Σκουρλέτης, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό με τους υπολοίπους παραιτηθέντες, υφιστάμενους του.

  Και τούτο, διότι, οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεως τους, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23.07.2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξάγονταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί, απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της "ενημέρωσης" που είχε ο Πρωθυπουργός στο κέντρο Επιχειρήσεων, από τον "συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης" που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων