Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Αυγ-2018 09:21

  Αναξιοποίητο ευρωπαϊκό κέντρο για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναξιοποίητο ευρωπαϊκό κέντρο για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών

  Αν και διαθέτουμε στην Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, δυστυχώς δεν το αξιοποιούμε επαρκώς.

  Όπως σημειώνει η "Καθημερινή" σε ρεπορτάζ της, το κέντρο τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσφέρει τις υπηρεσίες του, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος παγκόσμιας παρακολούθησης της Γης και της ασφάλειας των πολιτών Copernicus, σε χώρες από την ευρύτερη περιοχή μας μέχρι τη Χιλή, το Περού και τη Μοζαμβίκη, αλά στην Ελλάδα η χρήση του παραμένει στα βασικά.

  Μεταξύ άλλων, το εν λόγω κέντρο μπορεί να προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο, σύστημα FureHub, παρακολούθηση πλημμυρικών γεγονότων και τεκτονικών κινδύνων.

  Αυτό όμως που προξενεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν ζητήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική πολιτεία η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του κέντρου για την εκπόνηση σχεδίων εκτίμησης κινδύνων από φωτιές, πλημμύρες και άλλους κινδύνους. Δεν ζητήθηκαν πλάνα προληπτικής αντιμετώπισης, ούτε σχεδίων εκκένωσης.

  "Μία φορά μας ζητήθηκε από την πολιτεία η εκτίμηση για την επικινδυνότητα των πλημμυρικών φαινομένων, διάβρωσης και κατολισθήσεων, μετά την πυρκαγιά τον Υμηττό το 2016", σημειώνει μιλώντας στην "Καθημερινή" ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο και υπεύθυνος του κέντρου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων