Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 08:33

  Δεν αλλάζει το υπ. Δικαιοσύνης τη διάταξη για τη διαμεσολάβηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεν αλλάζει το υπ. Δικαιοσύνης τη διάταξη για τη διαμεσολάβηση

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Στη θέση του για εφαρμογή της διάταξης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση για τις διαφορές μεταξύ ιδιωτών πριν αυτή η διαφορά καταλήξει στα δικαστήρια, παραμένει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεν πρόκειται επί του παρόντος να προσαρμόσει τη διάταξη με βάση την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

  Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από την Διοικητική Ολομέλεια στην οποία είχαν προσφύγει οι δικηγόροι αλλά και η ένωση δικαστών και εισαγγελέων με το σκεπτικό αφενός ότι "εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, το υψηλό κόστος για τους πολίτες αλλά και το γεγονός ότι διαμεσολαβητής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς νομικές γνώσεις". Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκεπτικό της Ολομέλειας βασικό ρόλο παίζει το υψηλό κόστος για τους πολίτες. 

  Γνωμοδοτική όχι δεσμευτική 
  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να αλλάξει τη διάταξη αφενός γιατί η απόφαση ήταν οριακή (21-18) και αφετέρου γιατί η άποψη της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για τη διοίκηση.

  Παράλληλα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για διάταξη που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της δικαιοσύνη,ς, αφού θα αφαιρέσει δικαστηριακή ύλη και θα ξαλαφρώσει τα πινάκια των δικαστηρίων από ιδιωτικές διαφορές ήσσονος σημασίας για τις οποίες σήμερα δαπανώνται δεκάδες εργατοώρες από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους.

  Πρόκειται δε, όπως έλεγαν, για διεθνή πρακτική και μάλιστα η διάταξη ήρθε στη βουλή με την πλήρη συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών  με την κυβέρνηση. Από όλα αυτά προκύπτει πως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο προφανώς δεν θα αλλάξουν την διάταξη παρά την απόφαση της διοικητικής ολομέλειας, και θα περιμένουν να δουν πως –κι αν- εφαρμοστεί από τα αρμόδια δικαστήρια. Όλα δηλαδή θα κριθούν από την εφαρμογή της ή όχι από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια από τον ερχόμενο Οκτώβριο.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων