Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουν-2018 10:44

  Επιστροφή στις "δέσμες" εξετάζει το υπ. Παιδείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιστροφή στις "δέσμες" εξετάζει το υπ. Παιδείας

  Μικρές αλλαγές στη δομή των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", οι βασικές αλλαγές που προκρίνονται είναι οι εξής δύο:

  • Θα διευρυνθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στα οποία οι μαθητές θα εξετάζονται για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Προκρίνεται η εξάωρη διδασκαλία τους την εβδομάδα.

  • Οι απόφοιτοι γενικών λυκείων θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν μόνο με το απολυτήριό τους σε κάποιες σχολές, περιορισμένης ζήτησης.

  Ωστόσο, κομβικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου το απολυτήριό τους: με εξετάσεις σε τέσσερα πανελλαδικά μαθήματα όπως και σήμερα. Για το απολυτήριο θα μετρούν, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, οι επιδόσεις των μαθητών στα ενδοσχολικά μαθήματα.

  Ουσιαστικά, η πρόταση αποτελεί επιστροφή στο μακροβιότερο και πλέον δοκιμασμένο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά: τις δέσμες που καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2020-2021.

  Το σχέδιο που προκρίνεται θέτει σε δεύτερο πλάνο κρίσιμα σημεία της πρότασης που είχε παρουσιάσει το ΙΕΠ πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία άλλωστε δέχθηκε ισχυρές βολές ακόμη και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

  Οι αθλητές

  Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου μελετά σχέδια για νέο σύστημα εισαγωγής των αθλητών στα ΑΕΙ. Και αυτό διότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πρόσφατη απόφασή της έκρινε ότι η ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Ωστόσο, καθώς οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή 8 Ιουνίου, εκπνέει ο χρόνος μέσα στον οποίο μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής των διακριθέντων αθλητών. Από την άλλη, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, για φέτος να μην υπάρξουν αλλαγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων