Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 20:37

  Μαρία Γκάμπριελ: Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο διαδίκτυο αποτελεί "αξία" για την Ε.Ε., η οποία "δεν είναι προς διαπραγμάτευση" τόνισε, η Ευρωπαία Επίτροπος ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, Μαρία Γκάμπριελ , μιλώντας για τη στρατηγική της ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς, σε ημερίδα, παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.

  Η κ. Γκάμπριελ επεσήμανε την "ηγετική" θέση της Ε.Ε. στον τομέα αυτό και πρόσθεσε ότι το νέο "ψηφιακό μοντέλο καινοτομίας θα είναι αποκεντρωμένο", ώστε τα οφέλη να διαχέονται σε όλους τους πολίτες. Ζήτησε, μάλιστα, τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και όλων των φορέων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί "μια ισχυρή, ασφαλή, ψηφιακή Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς".

  Μιλώντας στην ημερίδα, με θέμα : "Ψηφιακή Οικονομία: Επιταχυντής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη" - την οποία διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη - η κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή οπτική για τη διαχείριση του διαδικτύου και την ψηφιακή εποχή οφείλει να διασφαλίζει ταυτόχρονα "την πολυμορφία και τον μη αποκλεισμό" και την προστασία και την ανάπτυξη των ψηφιακών δραστηριοτήτων πολιτών και επιχειρήσεων, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

  "Το μέλλον μας είναι αναμφίβολα ψηφιακό. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε επιλογές για το είδος του ψηφιακού μέλλοντος που επιθυμούμε, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές μας, για παράδειγμα, την προστασία των δεδομένων μας" είπε η κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε:

  "Οι αξίες και οι αρχές αυτές συνδέονται με την πολυμορφία και με τον μη αποκλεισμό. Το ψηφιακό μοντέλο καινοτομίας θα είναι αποκεντρωμένο. Δεν θα επιδιώκει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Silicon Valley. Κάποιες φορές αυτό σοκάρει. Δε θέλουμε όμως μια ευρωπαϊκή Silicon Valley, στην οποία θα επικεντρώνεται η καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, έχουμε τη δυνατότητα ως Ευρωπαίοι να επινοήσουμε ένα μοντέλο το οποίο θα βασίζεται στη διαφορετικότητα, στην πολυμορφία, που είναι κομμάτι του dna μας, όπου νεοφυείς επιχειρήσεις και ταλαντούχοι άνθρωποι θα μπορούν να εργάζονται σε κάθε κράτος - μέλος και όχι μόνο στις πρωτεύουσες. Αυτό βεβαίως επιτυγχάνεται πιο δύσκολα γιατί προϋποθέτει τεράστια προσπάθεια να δοθεί πρόσβαση στους πολίτες σε κατάρτιση και υποδομές".

  Η κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει υποβάλλει η Κομισιόν για χρηματοδότηση με περίπου εννιά δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-27 της στρατηγικής της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, αλλά και στα εκατό εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την περιφερειακή ανάπτυξη και πρότεινε στις περιφέρειες για να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία.

  "Χρειαζόμαστε την υποστήριξη και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε τοπικό εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλα τα εργαλεία και νομοθεσία και προϋπολογισμός θα συγκλίνουν προς την επίτευξη των στόχων αυτών. Αν συνεργαστούμε, όλοι μαζί, ενώνοντας τα χέρια, θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή, ασφαλή, ψηφιακή Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς. Είμαι πεπεισμένη ότι με την ενεργό συμμετοχή και με την υποστήριξη σας θα την πετύχουμε".

  "Ναι, είναι σημαντική η ψηφιακή ενιαία ευρωπαϊκή επιτυχία, όχι μόνο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά και για περιοχές που ζούμε" συνέχισε η κ. Γκάμπριελ και τόνισε:

  "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας καθορίζει τη χρονική στιγμή την οποία ζούμε. Την ενημέρωση μας, τις ψηφιακές μας αγορές, την προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, δηλαδή οι συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας γίνονται αισθητές σε οτιδήποτε κάνουμε και η φάση αυτή θα συνεχιστεί και με την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες εκφάνσεις της τεχνολογίας, όπως το σούπερ κομπιούτινγκ, θα εμπλακούν όλοι οι τομείς της οικονομίας προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή μας".

  Η Ευρωπαία Επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των προκλήσεων που διανοίγονται αλλά και στα δικαιώματα των χρηστών, τα οποία πρέπει να προστατεύονται

  "Οπωσδήποτε προκύπτουν ευκαιρίες για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν. Ωστόσο, επιτρέψτε μου, να είμαι απολύτως σαφής. Η ψηφιακή καινοτομία δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Δεν μπορούμε απλώς να προσαρμόσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες σε κάθε χρήση και παρά τα συμφέροντα των πολιτών μας. Ως ευρωπαίοι, έχουμε αξίες και αρχές που μας είναι προσφιλείς. Θεωρούμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών μας είναι το πρώτιστο για μας και ότι πρέπει να προστατευτούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας".

  Η κ. Γκάμπριελ επεσήμανε ότι "η Ε.Ε. αποκτά ηγετική παρουσία σε ότι αφορά τις πολιτικές που προωθούν τις ευκαιρίες και απαντούν στις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης" και πρόσθεσε:

  "Έξι μέρες μόλις πέρασαν από τη στιγμή, από την οποία προστατεύονται τα δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών, με βάση τους αυστηρότερους κανόνες. Το μέγεθος της εσωτερικής αγοράς και οι διεθνείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν διέπονται από τους κανόνες που θέτει για πρώτη φορά η Ε.Ε.".

  Ανέφερε, ότι γνωρίζει ότι πρόκειται για μεγάλη πρόκληση και ότι υπάρχουν δυσκολίες και τόνισε :

  "Αλλά, ας είμαστε ξεκάθαροι: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, προς όφελος των πολιτών μας, αποτελεί αξία, δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να πω, ότι παρακολουθούμε το ζήτημα εκ του σύνεγγυς προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι τα προβλήματα και πως μπορούμε να τα λύσουμε".

  Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας και της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να γίνει, με όρους, ώστε να τεθεί "στην υπηρεσία των συμφερόντων μας, στην υπηρεσία του σεβασμού των αξιών μας και της προάσπισης των αρχών μας" και συνέχισε :

  "Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Κατά συνέπεια, πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να απαντήσουμε στις πραγματικές προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, προκειμένου να διαμορφώσουμε το ψηφιακό μας μέλλον, το οποίο πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε στη συνέχεια τα οφέλη να αφορούν όλους".

  "Αν δεν εμπιστευτούν οι πολίτες μας τις νέες τεχνολογίες θα είναι αδύνατον να επιτύχουμε τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκούμε από την ψηφιακή επανάσταση" είπε η Ευρωπαία Επίτροπος και συνέχισε:

  "Ζήτησα από τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και από τον κλάδο της διαφήμισης να καταλήξουν στο πως θα αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση και να μου απαντήσουν μέχρι τον Ιούλιο. Θέλουμε απτά αποτελέσματα μέχρι τον Οκτώβριο. Αν δε γίνει αυτό επιφυλάσσομαι να επανέλθουμε ακόμη και με κανονιστική πρόταση".

  Η κ. Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. πρότεινε πριν από τρία χρόνια την ενιαία στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει ως τώρα σημειωθεί τον τομέα αυτό.

  "Με χαρά μου, μπορώ να σας πω, ότι οι δεκατέσσερις από τις είκοσι εννέα νομοθετικές προτάσεις έχουν πραγματωθεί" είπε η Επίτροπος και αφού ευχαρίστησε το ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη και πρόσθεσε : "Ήδη, βλέπουμε πλέον, να μορφοποιείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενιαία ψηφιακή ευρωπαϊκή αγορά".

  Η κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε και τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα για τη βελτίωση της κατάστασης στην κατεύθυνση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, όπως ότι πέρυσι καταργήθηκαν τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας για χώρες-μέλη, ότι πολλοί ωφελήθηκαν από την πρωτοβουλία "Wi Fi For You", ότι προωθήθηκαν απλούστεροι κανόνες για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και ότι "μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει λήξει το αδικαιολόγητο geo-blocking". Αναφέρθηκε, επίσης, στον κανονισμό για το "ανοιχτό ίντερνετ" που όπως είπε αποτελεί μια "συνεκτική νομοθετική δέσμη με προστασία των χρηστών και ταυτόχρονη διασφάλιση της καινοτομίας".

  "Και εδώ δίνουμε παράδειγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ουδετερότητα του διαδικτύου για τους πολίτες και της επιχειρήσεις της Ευρώπης" είπε η επίτροπος και πρόσθεσε:

  "Δεν είμαστε ούτε η Κίνα, ούτε οι ΗΠΑ, πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι έχουμε το δικό μας ευρωπαϊκό τρόπο, τη δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση στη βάση των αξιών μας και τη δική μας ηγετική θέση. Ωστόσο, απομένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης με κατεύθυνση την ψηφιακή ενιαία αγορά, ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση αρκετές προτάσεις μεταξύ του ευρωκοινοβουλίου και του συμβουλίου και οφείλουμε στους πολίτες να φτάσουμε σε συμφωνία γρήγορα".

  Η κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι χρειάζονται επενδύσεις "κυρίως από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα" ο οποίος "ζητά προβλεψιμότητα, περισσότερη ασφάλεια δικαίου". Επεσήμανε ότι και η ίδια παρακολουθεί και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και πρόσθεσε:

  "Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί ο νέος κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ώστε να δείξουμε στις επιχειρήσεις μας ότι θα διασφαλίζονται οι επενδύσεις τους".

  Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα αυξηθεί κατά 30% ο προϋπολογισμός του προγράμματος media κατά την επόμενη περίοδο και θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση σε παραγωγές του κλάδου αυτού.

  Τέλος, η κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε στους "έξι πυλώνες" που συνιστούν τον οδικό χάρτη για την ευρωπαϊκή ενιαία ψηφιακή αγορά, με δράσεις σε διάφορους επιμέρους τομείς, την κυβερνοασφάλεια, κατάρτιση, δράσεις τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, κ.α.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων