Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαϊ-2018 18:18

  Ισόβια προτείνει ο εισαγγελέας για την υπεξαίρεση στην ΜΚΟ "Αλληλεγγύη"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ισόβια προτείνει ο εισαγγελέας για την υπεξαίρεση στην ΜΚΟ "Αλληλεγγύη"

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην αγόρευσή της για την υπόθεση απιστίας και υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες.

  Η εισαγγελέας Ιωάννα Τσάλη, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ "Αλληλεγγύη" Δημήτρης Φουρλεμάδης, για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950). Η πρόταση αν γίνει δεκτή και δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά επισύρει ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.

  Όπως είπε, αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην "Αλληλεγγύη" από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα  από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη, και δαπανήθηκαν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που δόθηκαν.

  "Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση δεν είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων", τόνισε η εισαγγελέας στην αγόρευση της.

  Όπως είπε, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:

  ● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.

  ●Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

  Πρόταση ενοχής έκανε η εισαγγελέας και για τη φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του κ. Φουρλεμάδη.

  Για τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, η εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, των κατηγορουμένων.

  Και οι 4 κατηγορούμενοι, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, απών σήμερα από το δικαστήριο, αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

  Στην απολογία του υποστήριξε: "Ήταν συνήθης πρακτική -είπε στους δικαστές- να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων