Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαϊ-2018 08:12

  Το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος έλυσαν το Γόρδιο Δεσμό με τους Τούρκους πιλότους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος έλυσαν το Γόρδιο Δεσμό με τους Τούρκους πιλότους

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:09

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στις δημοκρατίες, τα σοβαρά ζητήματα επιλύονται με οριστικό τρόπο από τη Δικαιοσύνη. Τα δυο Ανώτατα δικαστήρια της χώρας, διαδοχικά και με σειρά αποφάσεων τους, ήρθησαν, κατά γενική ομολογία, στο ύψος των περιστάσεων σε ένα μείζονος και - αυξημένης διπλωματικής έντασης- νομικοπολιτικό ζήτημα και έστειλαν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα οι θεσμοί - όσο κι αν τους πετροβολούμε πολλές φόρες- λειτουργούν στα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Οι Τούρκοι αξιωματικοί θα είναι εντός ολίγων ημερών, όταν δηλαδή δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ, ελεύθεροι και με ταξιδιωτικά έγγραφα στη διάθεσή τους για να φύγουν για την - όποια- ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους. Άλλωστε, όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι ίδιοι αλλά και οι άνθρωποι που τους στήριξαν νομικά και σε όλα τα επίπεδα, το έλεγαν εξ αρχής: "Μόνο αν πάρουν άσυλο οι Τούρκοι αξιωματικοί, δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα, θα φύγουν από τη χώρα, όπως εξ αρχής ήταν η πρόθεση τους και η βούληση τους". Δηλαδή, εφόσον η χώρα μας ήθελε να "απαλλαγεί" από την κινούμενη διπλωματική βόμβα των "8", έχοντας μάλιστα κάνει το καθήκον της με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αταλάντευτες αρχές του ανθρωπισμού, τότε η χορήγηση ασύλου ήταν μονόδρομος. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτούσαν ταξιδιωτικά έγγραφα και προφανώς, όπως έχουν ήδη πει, θα αποχωρήσουν για άλλη χώρα.

  Γιατί προσφεύγει

  Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί τότε προσέφυγε η κυβέρνηση κατά της χορήγησης ασύλου (όταν μάλιστα δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στη χώρα). Απλώς γιατί δεν μπορούσε προφανώς να κάνει αλλιώς με βάση τις ισορροπίες τρόμου με την Τουρκία, έχοντας, η αλήθεια είναι, να αντιμετωπίσει ένα μη σύνηθες, σύνθετο, πρόβλημα. Οδήγησε απλώς την υπόθεση στα δυο ανώτατα δικαστήρια της χώρας και περίμενε από αυτά να πράξουν το καθήκον τους.

  Την αρχή έκανε ο Άρειος Πάγος που με τις αποφάσεις του αρνήθηκε επανειλημμένα την έκδοση των 8 θεωρώντας πως στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δεν τους έκρινε δηλαδή ένοχους ή αθώους για όσα τους καταλογίζει το κράτος του Ερντογάν, αλλά ξεκαθάρισε πως με βάση τις διεθνείς συνθήκες, δεν προκύπτει ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης. Ήταν μάλιστα εξαιρετικά υψηλής νομικής και ανθρωπιστικής η σχετική εισήγηση σε μια από τις δίκες, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη. 

  Ακουλούθησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία στην διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση, αποφάσισε κατά πληροφορίες με ισχυρή πλειοψηφία, πως θα πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή του υπουργού μετανάστευσης και να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία. Η απόφαση θα ισχύσει μόλις δημοσιευθει από το ανώτατο δικαστήριο. Η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010. 

  Μηνύματα

  Η απόφαση προφανώς θα δημιουργήσει, κι ενόψει της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα, αναταραχή και εμπρηστικές δηλώσεις. Σε βάθος χρόνου όμως η χώρα απαλλάσσεται από ένα μεγάλο "πρόβλημα" το οποίο θα μετακινηθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα επειδή Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ θα είναι παρόμοιο με αυτό πρόσφατης απόφασης του τμήματος αναστολών που άφησε ελεύθερο τον έναν αξιωματικό με περιοριστικούς όρους, αξίζει να θυμίσουμε το μήνυμα που έστειλε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας: 

  "Η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων. Αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγησης ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σχετιζόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας.

  Η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια, δεν δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους".

  Τουρκικό ΥΠΕΞ: Χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες η Ελλάδα

  Χώρα που προστατεύει και δίνει καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Ελλάδα.

  Η ανακοίνωση έρχεται μετά από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να χορηγηθεί άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας.

  Όπως τονίζει στην ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο, "το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Suleyman Ozkaynakci.

  Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία προστατεύει και παρέχει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες.

  Καταδικάζουμε έντονα αυτή την απόφαση που προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

  Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη λαμβάνοντας παρόμοιες μεροληπτικές αποφάσεις στο μέλλον".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων