Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 08:13

  Συναντήσεις του FBI με τους προστατευόμενους στην Ελλάδα μάρτυρες για τη Novartis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Συναντήσεις του FBI με τους προστατευόμενους στην Ελλάδα μάρτυρες για τη Novartis

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την ώρα που η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, με απόφαση της πλειοψηφίας στη Βουλή, επιστρέφει στην τακτική δικαιοσύνη, η αμερικανική Δικαιοσύνη που διερευνά την υπόθεση, φέρεται να ζήτησε και να συνάντησε τους προστατευόμενους -από την ελληνική δικαιοσύνη μάρτυρες- εκτός ελληνικών συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε προ ημερών σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και οι προστατευόμενοι μάρτυρες συνοδεύονταν από Έλληνες εισαγγελείς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι αμερικανικές αρχές αφού άκουσαν την αρχική ενημέρωση των μαρτύρων, αποφάσισαν τελικά να περάσουν και στην επίσημη διαδικασία της παροχής στοιχείων εκ μέρους τους, γεγονός που σημαίνει πως τίθενται πλέον υπό διερεύνηση και από το FBI όσα κατέθεσαν.   

  Οι Αμερικανοί ακολουθούν την φόρμουλα που είχαν ακολουθήσει και με τους προστατευόμενους μάρτυρες της δίκης του δικογραφίας, οι οποίοι δια του δικηγόρου Παύλου Σαράκη είχαν προσφύγει στις ΗΠΑ εναντίον της εταιρίας Novartis, ανοίγοντας έναν τεράστιο κύκλο ερευνών. Μάλιστα λέγεται πως έχουν γίνει στο παρελθόν ανάλογες συναντήσεις μεταξύ FBI και προστατευομένων-από την Αμερικανική Δικαιοσύνη- μαρτύρων και εξετάσεις τους, σε ευρωπαϊκή πόλη.

  Η διάταξη που λύνει τα χέρια της εισαγγελέως 
  Η δικογραφία της υπόθεσης θα πρέπει αμέσως να επιστρέψει στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων και των πολιτικών προσώπων (πέραν του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που διερευνάται ήδη). Μάλιστα τα χέρια της είναι λυμένα καθώς πλέον δεν είναι "μηνυόμενη" από – κάποια από τα- πολιτικά πρόσωπα τα οποία τίθενται υπό έρευνα. Κι αυτό γιατί  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις τις οποίες είχαν υποβάλλει πολιτικά πρόσωπα κατά των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.

  Στο δια ταύτα της διάταξης αρχειοθέτησης που υπογράφει ο κ. Αγγελής, αναφέρεται ότι "για τους λόγους αυτούς απορρίπτουμε: α) Την από 16-2-18 μηνυτήρια αναφορά του Δημ. Αβραμόπουλου, β) την από 20-2-18 μηνυτήρια αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου και γ) την από 5-2-18 μηνυτήρια αναφορά του Αντ. Σαμαρά κατά των: α) Ελένης Τουλουπάκη, αντιεισαγγελέως Εφετών, β) Χρήστου Ντζούρα Εισαγγελεως Πρωτοδικών και γ) Στ. Μανώλη, αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών.

  Στο σκεπτικό αναφέρεται επίσης: "Οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ουδεμία δε κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα διέπραξαν, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Κατά συνέπεια, οι υπό κρίση μηνύσεις, αναφορές, εγκλήσεις κατά των εισαγγελικών λειτουργών, πρέπει να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες, κατ΄ άρθρο 29 παρ 4 και 47 ΚΠΔ και να τεθεί η κρινόμενη υπόθεση, ως προς αυτούς στο αρχείο".

  Περιμένει κινήσεις λογαριασμών
  Η αρχές πάντως περιμένουν σοβαρά στοιχεία από άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό και κυρίως από Ελβετία και Κύπρο, τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν άλλη ώθηση στην έρευνα. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί χρήματα σε συνεργάτες υπουργών, τα οποία είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν, είναι προφανές πως το στάτους της έρευνας αυτομάτως αναβαθμίζεται.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων