Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαϊ-2018 12:47

  Παυλόπουλος: Ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στο Προσφυγικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παυλόπουλος: Ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στο Προσφυγικό

  Καθοριστικής σημασίας για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την επίδειξη αλληλεγγύης στους τομείς που ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρωτίστως στο, μέγιστο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προσφυγικό ζήτημα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Καλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, πράγμα που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει με ορισμένους άλλους εταίρους της Ελλάδας, στους οποίους "πρέπει βεβαίως να καταστεί σαφές ότι ο σεβασμός του ανθρωπισμού και η πλήρης εφαρμογή των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου είναι αυτονόητη υποχρέωση, της οποίας η μη εκπλήρωση συνεπάγεται κυρώσεις".

  Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης: "Κατά προτεραιότητα πρέπει να εργασθούμε η Ελλάδα και η Εσθονία, ώστε να ενδυναμωθεί επαρκώς ο πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Επιπλέον, σημείωσε, ότι στο πεδίο της Ευρωζώνης, πρέπει αφενός να εξοπλισθούν, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με τα κατάλληλα μέσα, ώστε ν' αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση χρέους -η οποία, δυστυχώς, επιδεινώνεται από τη σοβούσα παγκόσμια κρίση χρέους- που πλήττει αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

  Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, ώστε να καταπολεμηθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους δικαίου, με στόχο την εξάλειψη των μορφωμάτων ακραίου λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας ακόμη και την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

  Κλείνοντας, παρατήρησε, ότι ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, Ελλάδα και Εσθονία, ακριβώς επειδή οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές, καλούνται να συνεργασθούν στενά και να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

  "Η προτεραιότητα αυτή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία λόγω της κρίσιμης, ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς συγκυρίας. Το τονίζω αυτό, διότι είναι προφανές πως, στους ταραγμένους σημερινούς καιρούς -απτό παράδειγμα η εκρηκτική κατάσταση και η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή- η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο τους λαούς της. Και τούτο διότι, με βάση την ιστορία της και τον τελικό προορισμό της, έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και το χρέος να υπερασπισθεί σε πλανητικό επίπεδο θεμελιώδεις αρχές και αξίες για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως είναι, πρωτίστως, οι αρχές και οι αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης" επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

  Από την πλευρά της, η κ. Καλγιουλάιτ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι Ελλάδα και Εσθονία μοιράζονται κοινές αξίες και θέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων τόσο στον χρηματο-οικονομικό τομέα, όσο και στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, που να εξασφαλίζουν τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών από τα υποψήφια προς ένταξη μέλη.

  Επισήμανε τον δύσκολο ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης των στόχων της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αξία της ευόδωσης αυτού του σχεδίου, καθώς -όπως είπε- κανείς δεν ξέρει που θα ξεσπάσει η επόμενη κρίση.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Εσθονίας στις δράσεις της Frontex και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας της, να συνεχίσει τη συνεργασία προς την ίδια κατεύθυνση με την Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον πολλών ομοεθνών της για επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων