Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 14:38

  European Values: Ελλάδα και Κύπρος οι μόνες χώρες που δείχνουν πλήρη ανοχή στη ρωσική παραπληροφόρηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανοχή που επιδεικνύουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην παραπληροφόρηση από τη Ρωσία αποτυπώνεται σε έρευνα του think tank "European Values" που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ισπανική εφημερίδα El Pais.

  Με βάση τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες ενάντια στις ρωσικές εκστρατείες δημοκρατικής αποσταθεροποίησης, η έρευνα τις κατατάσσει σε πέντε κατηγορίες:

  -Πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης

  -Σε εγρήγορση για πιθανή ρωσική παρέμβαση

  -Επιφυλακτικότητα για τα μέτρα που ελήφθησαν

  -Άρνηση της απειλής των ρωσικών fake news

  -Συνεργάτες του Κρεμλίνου

  Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες που κατατάσσονται στην τελευταία κατηγορία. Το think tank πιστεύει πως η Ελλάδα υπήρξε ιστορικά ένας Δούρειος Ίππος για τη Ρωσία εντός της ΕΕ, προωθώντας τα συμφέροντα του Κρεμλίνου στις Βρυξέλλες. 

  Στις χώρες που προβάλλουν την ισχυρότερη αντίσταση στα fake news της Ρωσίας κατατάσσονται το Ην. Βασίλειο, η Σουηδία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία). Την ίδια στιγμή σε εγρήγορση βρίσκονται η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Φινλανδία.

  H European Values, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λαμβάνει ιδιωτικές δωρεές καθώς και κεφάλαια από ιδρύματα όπως το Open Society Foundation και το Ευρωκοινοβούλιο, εξετάζει τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και τους συμμάχους τους κάθε χρόνο και αξιολογεί την αντίδρασή τους στην απειλή των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων