Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 17:57

  Τηλεοπτικές άδειες: Η μάχη στο ΣτΕ μεταξύ καναλιών και δημοσίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τηλεοπτικές άδειες: Η μάχη στο ΣτΕ μεταξύ καναλιών και δημοσίου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Μάχη νομικών επιχειρημάτων, η οποία σε τίποτε δεν θύμιζε το περσινό καλοκαίρι και την αντίστοιχη διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ, δόθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη από το ΕΣΡ των 5 προσωρινών υπερθεματιστών.

  Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή συζητήθηκαν οι προσφυγές που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Υποστηρίζουν δηλαδή πως η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, συμπληρώνοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια γεγονός που παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ. 

  Τι ζητούν 

  Στις προσφυγές τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την  Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.  Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων,  οι υπουργικές αποφάσεις (1830/7.7.2017, 2178/28.7.2017)  είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής  αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός. Μάλιστα, τονίζουν πως η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς  από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν,  μειώνει το ενδιαφέρον  προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας, ταυτόχρονα, την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Τα τεχνικά στοιχεία εναντίον των οποίων προσφεύγουν αφορούν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

  Να σημειωθεί πως ήδη το ΕΣΡ έχει ανακηρύξει τους 5 προσωρινούς υπερθεματιστές, "κόβοντας" μόνο μια υποψηφιότητα, γεγονός που επισημάνθηκε από ένα από τους εισηγητές. Παρών στη διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρουμάνος. 

  Τα επιχειρήματα 

  Συγκεκριμένα οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Χαρ. Χρυσανθάκη και Ελίνα Καϋμενάκη (Alpha), Γ. Δελλής (ΑΝΤ1), Ηλίας Θεοδωράτος (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ, ΕΙΤΗΣΕΕ), Κ. Γιαννακόπουλος (Τηλέτυπος) και Δημ. Περπατάρης (εργαζόμενοι MEGA),  υποστήριξαν:

  - ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων. 'Οπως επισήμαναν μάλιστα "στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το δικαστήριό σας ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο". 

  Πρέεδρος ΣτΕ, Νικος Σακελλαρίου: "Τότε λέγατε ότι είναι λίγες". 

  - Ότι ο παρών διαγωνισμός διεξάγεται με έναν χάρτη του 2012 και έχουμε 2018. Σε κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει λάβει χώρα διαγωνισμός για πάροχο περιεχομένου με δημοπρασία. Μόνο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχει γίνει, αλλά για πάροχο δικτύου. 

  - Η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Μοναδικό κριτήριο είναι το οικονομικό. Πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και η αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο. Επιδίωξή της είναι η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών. Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα. 1,7-1,8 εκατομμύρια τον χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια.                 

  - Το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν.

  - Το τίμημα είναι υπέρμετρο. Στην Κύπρο π.χ μπορώ να έχω τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.  

  Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Mega (Τηλέτυπος) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, ως εκ τούτου είναι μη νόμιμη η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού. Όπως σημείωσαν μάλιστα από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός. 

  -οι 120 εργαζόμενοι του MEGA που εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο αναφέρουν πως  υπόκεινται σε ολοκληρωτική καταστροφή: "τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε να υπάρχει νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά". Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού οδηγεί, όπως είπε ο δικηγόρος τους, στην αποπληρωμή τω τραπεζικών δανείων: "Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του MEGA "έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλυτέρου μέρους του δανείου". 

  Το δημόσιο

  Από την πλευρά του δημοσίου, οι νομικοί σύμβουλοι Στρ. Συνοίκης, Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και Γιώργος Χαλαζωνίτης επικαλέστηκαν αφενός τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, αφετέρου τις αγωγές αποζημίωσης τηλεοπτικών σταθμών για να δείξουν ότι η τιμή των 35 εκατομμυρίων είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή:

  -"μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως τότε ο Skai προσέφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο Αnt1 75 εκατομμύρια που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το Star και ο Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα τη διαγωνιστική διαδικασία μη δίνοντας περισσότερα χρήματα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε μαγαζί γωνία, μια πολύ μεγάλη ομάδα που προτιμά να την αφήσει να καταρρεύσει τώρα, παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν. 

  -Ο οδηγός μας ήταν αυτός ο διαγωνισμός. Τώρα παίρνουν τις άδειες σε πιο συμφέρουσες τιμές από τότε. Ωφελούνται.

  -Λίαν επωφελής επίσης διότι η αγορά θα είναι κλειστή για τους συμμετέχοντες . Αν δεν ήταν συμφέρουσα δε θα είχαν έρθει στο διαγωνισμό. Μειώθηκε ο φόρος διαφημίσεων. 

  -Υπάρχουν δυο αγωγές του Skai για αποζημίωση 26 εκατομμυρίων και του Star για 32 εκατομμύρια για έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. Άρα δεν μπορείς να λες πως δεν δίνω 3,5 εκατομμύρια το χρόνο και ότι είναι εξοντωτικό. 

  -Είναι παράδοξο να συνεχίσει να εκπέμπει το MEGA ενώ δεν έχει λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία. Συνετέλεσε και το ίδιο στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα". 

  Τα υπομνήματα των δυο πλευρών θα υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου και η απόφαση αναμένεται εντός του καλοκαιριού

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων