Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 16:29

  Α. Ξανθός: Να πέσει φως στην υπόθεση της παράνομης εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Α. Ξανθός: Να πέσει φως στην υπόθεση της παράνομης εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων

  Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων ζητά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παράλληλα με την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ.

  "Η Οικονομική Αστυνομία αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν μετά από συστηματική έρευνα για την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, προχώρησε σε συλλήψεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλου προσωπικού που φαίνεται να εμπλέκεται σ’αυτή την υπόθεση. Το αποτέλεσμα αυτό, στο οποίο έχουν την ξεχωριστή συμβολή τους η Διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας" αναφέρει σε δήλωσή του. 

  "Εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της "μαφίας των παράνομων εξαγωγών" φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών ) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας. Έχουν γίνει βήματα σ’αυτή την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να τα επιταχύνουμε” συνεχίζει ο υπουργός Υγείας. 

  "Η θεσμική "θωράκιση" του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για τον Υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της "ηθικοποίησης", εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης. Ο πολιτικός στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από "δικλείδες ασφαλείας" που δεν θα επιτρέπουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη σε τεκμηριωμένη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα . Η ανάπτυξη της ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας, η Αξιολόγηση και Διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα Μητρώα Ασθενών, η κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας, είναι διαρθρωτικά μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σ’ αυτή την προσπάθεια” συμπληρώνει. 

  Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, προς όφελος των ασθενών, της Δημόσιας Υγείας και του δημοσίου συμφέροντος”. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων