Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 07:45

  ΣτΕ: Κληρώνει σήμερα για κανάλια και Τούρκους αξιωματικούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΣτΕ: Κληρώνει σήμερα για κανάλια και Τούρκους αξιωματικούς

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δυο κεντρικά πολιτικά ζητήματα με προεκτάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κρίνονται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Οι υποθέσεις αυτές έχουν και αυξημένο σημειολογικά ενδιαφέρον αφού είναι ουσιαστικά οι τελευταίες "μεγάλες" υποθέσεις στις οποίες θα προεδρεύσει ο  Νικ. Σακελλαρίου ο οποίος αποχωρεί από την θέση του το καλοκαίρι.

  Οι Τούρκοι αξιωματικοί 

  Στη σειρά εκδίκασης πρώτη υπόθεση είναι αυτή που αφορά τον  Ozkaywakci Suleyman, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που έφερε στην Αλεξανδρούπολη τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Ο αξιωματικός ήταν ο πρώτος στον οποίο είχε χορηγηθεί άσυλο στα τέλη του χρόνου από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή, αλλά το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής αποφάσισε να το μπλοκάρει. Πριν από λίγες μέρες αφέθηκε ελεύθερος αφού το Συμβούλιο Επικρατείας αφενός δεν ανέστειλε το άσυλό του, αφετέρου τον άφησε ελεύθερο με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Η απόφαση επί της αναστολής δεν σημαίνει απαραίτητα πως παρόμοια θα είναι η κρίση των δικαστών επί της κύριας προσφυγής που συζητείται σήμερα αλλά προφανώς δείχνει μια σαφή τάση. Η τελική κρίση μάλιστα θα καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους 7 αξιωματικούς. Χαρακτηριστικό δε είναι πως στο σκεπτικό του Δικαστηρίου επί της αίτησης αναστολής αναφέρεται πως η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί εχθρική στάση προς ένα άλλο κράτος, αλλά βαθιά ανθρωπιστική ενέργεια.

  Τα κανάλια 

  Μετά από παλινδρομήσεις και κυρίως μετά την αναδίπλωση της περασμένης βδομάδας, όταν αρχικά αναβλήθηκε από το ΣτΕ αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει κανονικά η δίκη, θα συζητηθούν  στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, οι προσφυγές που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Υποστηρίζουν δηλαδή πως η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, συμπληρώνοντας  ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης  διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια γεγονός που παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ.

  Τι ζητούν

  Στις προσφυγές τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την  Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.  Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων,  οι υπουργικές αποφάσεις (1830/7.7.2017, 2178/28.7.2017)  είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής  αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός. Μάλιστα, τονίζουν πως  η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική  αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς  από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν,  μειώνει το ενδιαφέρον   προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας, ταυτόχρονα,  την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Τα τεχνικά στοιχεία εναντίον των οποίων προσφεύγουν αφορούν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

  Να σημειωθεί πως ήδη η υπόθεση έχει αναβληθεί μια φορά στις αρχές Φεβρουαρίου από τους εισηγητές, ενώ ήδη το ΕΣΡ έχει ανακηρύξει τους 5 προσωρινούς υπερθεματιστές, "κόβοντας" μόνο μια υποψηφιότητα.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων