Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 18:13

  Δ. Βίτσας: Στοίχημα η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής μεταναστών στα τέλη του Σεπτεμβρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δ. Βίτσας: Στοίχημα η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής μεταναστών στα τέλη του Σεπτεμβρίου

  Ιδιαίτερα δημιουργικός αλλά και έντονος ο διάλογος στη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα "προσφυγικές ροές και κοινωνική συνοχή" στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

  Ο Δημήτρης Βίτσας υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ανακοίνωσε ένα "στοίχημα του Υπουργείου" όπως ονόμασε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που είναι στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018, να έχουν αποσυμφορηθεί οι καταυλισμοί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας, στους 3.000 στη Μόρια της Λέσβου, στους 1.300 στη ΒΙΑΛ της Χίου και στους 1.200 στη Σάμο. Ο υπουργός αφού ξεκαθάρισε πως τα της αλληλεγγύης των νησιωτών δεν μπορούν να αποτελούν συνεχές σημείο αναφοράς της μεταναστευτικής πολιτικής, "η καρτερία και υπομονή που επιδείχθηκε είναι γεγονός αλλά πέρασε" είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε την ανάγκη "να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια, να καταθέσουμε σκέψεις, περιγραφές του όλου θέματος αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπιση του".

  Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην ομιλία του στην γενική πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης, στο τι υλοποιείται αλλά και στο τι στόχοι μπαίνουν προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα. Όσον αφορά στη γενική πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι "οδηγός σε όλη την προσπάθεια είναι η Συνθήκη της Γενεύης που δεσμεύει τη χώρα αλλά και η κοινή δήλωση ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ως αντίδοτο στην πολιτική των κλειστών συνόρων από κάποια ευρωπαϊκά κράτη". Κεντρικό πρόβλημα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης κατά τον κ. Βίτσα είναι ο υπερπληθυσμός τους, και χαρακτήρισε την κατάσταση στα ΚΥΤ "οριακή προς κακή". Όμως σημείωσε ότι "το θέμα δεν είναι ο ορισμός της κατάστασης αλλά το τι θα κάνουμε. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα και όχι τα νησιά μόνο να λειτουργούν ως αποθήκη ψυχών".

  Πέραν του στόχου της μείωσής του πληθυσμού στα ΚΥΤ ο κ. Βίτσας έθεσε στόχο ταχείας εξέτασης αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίησης μετεγκαταστάσεων και συνενώσεων οικογενειών. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα προσλήψεων στις υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και άσυλου μόνο για τα νησιά και τον Έβρο. Σημείωσε τις αποζημιώσεις για καταστραμμένες περιουσίες που θεσμοθετείτε άμεσα να δίδονται αλλά και τις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών σε θέματα παιδείας και υγείας.

  Τέλος, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση εθνικού μητρώου μη Κυβερνητικών οργανώσεων ώστε "επιτέλους να σταματήσει και το παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και των μεταναστών".

  Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Νίκος Τόσκας υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι αποτέλεσμα συνεχιζόμενων διενέξεων στη Μέση Ανατολή και "πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να το κάνουμε μπαλάκι σε κάποιον άλλον". Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε προβλήματα επάρκειας χώρων φιλοξενίας και κράτησης "κάτι που επιδέχεται όμως μόνο ρεαλιστικές λύσεις", όπως είπε. 

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων