Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 09:32

  Αντιδράσεις για τον ρόλο της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντιδράσεις για τον ρόλο της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

  της Ελένης Δασκαλάκη

  Αντιδράσεις προκαλεί σε μέρος του ιατρικού κόσμου το σχέδιο νόμου που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών και το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τη διενέργεια σχετικών επιστημονικών συνεδρίων. 

  Η υπό δημιουργία Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (ΕΣΙΕ) θα είναι ο φορέας που θα δίνει μεταξύ άλλων, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, την έγκριση για τη διενέργεια επιστημονικών συνεδρίων. Πρόκειται για μία 13μελή επιτροπή που θα αξιολογεί τα αιτήματα και θα συνδιαλέγεται αποκλειστικά με τις 45 επιστημονικές εταιρίες που αντιστοιχούν σε ιατρικές ειδικότητες (εταιρείες κορμού) και που θα ονομαστούν Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ). Οι επιστημονικές εταιρίες που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να μπουν "κάτω από την ομπρέλα” των ΕΙΚ ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. 

  Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο περιθώριο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ). Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ Παναγιώτης Τρόντζας σχολίασε πως πρόκειται πράγματι για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει έλεγχος της ποιότητας και ορθολογικοποίηση των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορισμένων επιστημονικών εταιριών ώστε να μην πληγεί ως αποτέλεσμα η διεπιστημονικότητα και η συνεχής επιμόρφωση των ιατρών. 

  την εποχή μας η διεθνής τάση είναι αυτή της συνεργασίας και της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς μέσω ομάδας  διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, παραϊατρικών εξειδικεύσεων αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών και των ενώσεων τους. Το νέο νομοσχέδιο στοχοποιεί τη διεταιρικότητα  που με τόσο κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αναγνωρίζει ως αυτόνομες μόνον τις εταιρείες που αντιστοιχούν σε ιατρικές ειδικότητες ή εξειδικεύσεις (εταιρείες κορμού ή Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες –ΕΙΚ). Κάθε άλλη εταιρεία χάνει την αυτονομία της και πρέπει να διασυνδεθεί με κάποια από τις εταιρείες κορμού που θα εγκρίνει τη δραστηριότητα της. Με ποιά εταιρεία όμως θα διασυνδεθεί η ΕΠΕΜΥ που αποτελείται από Ρευματολόγους, Ορθοπαιδικούς, Δερματολόγους, Παθολόγους, Γεν. Ιατρούς και τόσους άλλους;” αναρωτήθηκε ο κ. Τρόντζας. 

  Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων πως η ευθύνη της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών στην ειδικότητα πρέπει να ανατεθεί σε στιβαρές, αξιόπιστες εταιρείες ιατρικών ειδικοτήτων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει μέσα απ’ όλες τις εξελίξεις αυτές να θιγεί η συνεχιζόμενη δια βίου ιατρική εκπαίδευση καθώς και η ενημέρωση του κοινού για θέματα υγείας.

  Η πρόταση της ΕΠΕΜΥ
  Ο κ. Τρόντζας αναφέρθηκε επίσης στον έλεγχο ποιότητας, επισημαίνοντας πως είναι όντως απαραίτητος και πως θα μπορούσε να γίνει από την Πολιτεία με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η ιστορία κάθε εταιρείας, ο αριθμός των μελών, η διοργάνωση πανελλήνιων εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, η ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων κλπ, προτείνοντας να δημιουργήσει το ίδιο το ΚΕΣΥ Μητρώο Ιατρικών Εταιρειών που να πιστοποιήσει ποιες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν. 

  Στο θέμα αυτό, η ΕΠΕΜΥ συμπορεύεται με τις παρακάτω 13 επιστημονικές εταιρείες προκειμένου να μην περιληφθεί στο νόμο αυτή η διάταξη περί διασυνδεόμενων εταιρειών και να αφεθούν απερίσπαστες να αναπτύξουν το σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό τους ρόλο:

  Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης
  Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών 
  Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης της Θρόμβωσης και της Αντιθρομβωτικής Αγωγής (ΙΜΕΘΑ) 
  Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ) 
  Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠΑΚΑΝ) 
  Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΕΕΕΠ) 
  Ινστιτούτο Μελέτης Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα 
  Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) 
  Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) 
  Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ)
  Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας 
  Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη 
  Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων 
  Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας

                              
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων