Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 19:18

  Διώκονται για βαρύτατα κακουργήματα πρώην στελέχη του ΕΚΑΠΤΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Διώκονται για βαρύτατα κακουργήματα πρώην στελέχη του ΕΚΑΠΤΥ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:28

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κακουργηματικές διώξεις για ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ ασκήθηκαν από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς κατά τριών στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ) μέτοχοι του οποίου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ.

  Το συγκεκριμένο κέντρο χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Σύμφωνα με τη δίωξη, τα τρία αυτά στελέχη, που ήταν αρμόδια να εισπράττουν οφειλές από τους ιδιώτες (οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο κέντρο και ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα τα οποία εισήγαγαν) άνω των 150.000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές προέρχονται από περίπου 100 ιδιώτες, την περίοδο 2008-2013 και μάλιστα έχουν παραγραφεί άρα η ζημία του δημοσίου είναι οριστική αφού δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν.

  Μήνυση από τη νέα διοίκηση

  Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του κέντρου το 2017  και η εισαγγελία κατά της διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά των 3 στελεχών για:

  -απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση. Σύμφωνα με τη δίωξη, πέραν της μη διεκδίκησης των οφειλομένων, δεν ακολουθούσαν και την προβλεπόμενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων. 

  Παράλληλα το κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς,  πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ, για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες. 

  Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ, και παραμένει άγνωστο με ποιες προϋποθέσεις και όρους δόθηκε αυτή. Όπως προκύπτει μάλιστα, (εξ ου και η διώξη) το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ αλλά και για να κλείσουν οι "τρύπες" από τις οφειλές των ιδιωτών.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων