Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Απρ-2018 14:01

  Τελετή ορκωμοσίας νέων διπλωματών στο ΥΠΕΞ, παρουσία των Πρ. Παυλόπουλου και Ν. Κοτζιά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τελετή ορκωμοσίας νέων διπλωματών στο ΥΠΕΞ, παρουσία των Πρ. Παυλόπουλου και Ν. Κοτζιά

  Τα σημαντικά καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι νέοι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ, εν μέσω κρίσιμης εποχής, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τον διεθνή ρόλο της χώρας, τόνισαν κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚΓ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοζιάς.

  Σε σκληρή δουλειά και συνεχή μελέτη προέτρεψε τους νέους διπλωμάτες ο υπουργός, τονίζοντας: "Η ευθύνη και το βάρος της διπλωματίας είναι μεγαλύτερα παρά ποτέ, καθώς ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών και σε μία περιοχή αστάθειας, όπου η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει ρόλο πυλώνα, σταθερότητας και ασφάλειας".

  Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αντί πολέμου, επιλέγει τη διπλωματία, η οποία -όπως σημείωσε- είναι και ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύουμε τη χώρα μας διεθνώς και ενισχύουμε τον ρόλο της. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε μνεία στις 14 διεθνείς πρωτοβουλίες συνεργασίας που έχει υλοποιήσει μέσω της διπλωματίας το υπουργείο Εξωτερικών ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Αναφερόμενος ειδικότερα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό τους δρόμο.

  Τέλος, σημείωσε ότι αξίωμα για τη διπλωματία είναι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της χώρας, αλλά και η ανάδειξη και η αξιοποίηση της δύναμης του ελληνικού πολιτισμού, όπως και η ομογένεια, που προστατεύει την κληρονομιά της Ελλάδας.

  Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τους νέους διπλωμάτες για την επιλογή τους στον δρόμο της προσφοράς προς την πατρίδα μέσω της ελληνικής διπλωματίας και ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας.

  Η Ελλάδα, -είπε ο ΠτΔ- και λόγω της γεωγραφικής της θέσης "βρίσκεται στη δίνη όλων αυτών των διεθνών εξελίξεων που δυστυχώς δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για το μέλλον". Σημείωσε, όμως, ότι η χώρα είναι σε γεωστρατηγική θέση, που υπερασπιζόμενη δίκαια τα εθνικά της συμφέροντα, διαθέτει ταυτοχρόνως και λόγο, ώστε να μπορέσει να συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης. "Είμαστε σε μία φάση, όπου οι συμμαχίες μας είναι χτισμένες σταθερά, η γεωστρατηγική μας θέση επιτρέπει τους συμμάχους μας να ξέρουν ότι είμαστε πιστοί φίλοι" σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

  "Έχετε ένα πεδίο δόξης λαμπρό για να συμβάλετε στην άσκηση της διπλωματίας και στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής" με "συναίσθηση του τι σημαίνει Ελλάδα, εθνικό συμφέρον και άσκηση διπλωματίας", αλλά και "χρέος να διαμορφώσετε άποψη", είπε απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ΕΕ και άσκησε κριτική ως προς τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά για το σύνολο του πλανήτη.

  "Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα" υπογράμμισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι πολλά θα είχαν αποφευχθεί στη Μ. Ανατολή και θα είχαν προληφθεί, όπως η εξάπλωση της τρομοκρατίας, εάν η Ευρώπη δεν ήταν απούσα. Συμπλήρωσε ότι "ο βασικός πυλώντας της εξωτερικής πολιτικής, Άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ είναι ακόμα ατροφικός" και επισήμανε ότι πρόκειται για κενό "που πρέπει να συμπληρωθεί", ώστε, όπως τόνισε, "να συμβάλλουμε (σσ. ως χώρα) στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ", καθώς "έχουμε την εμπειρία και την παράδοση λόγω της θέσης μας και των δεινών που έχει υποστεί αυτός ο τόπος".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων