Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 08:04

  Το μήνυμα του ΣτΕ στην Τουρκία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το μήνυμα του ΣτΕ στην Τουρκία

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα μήνυμα δικαιοσύνης και ανθρωπισμού, βασισμένο στις ανθρωπιστικές ευρωπαϊκές αξίες, έστειλε το Συμβούλιο Επικρατείας στην Τουρκία, προβλέποντας  επί της ουσίας τις σφοδρές αντιδράσεις, που όπως αναμενόταν, θα προκαλούσε η απόφαση του για την απελευθέρωση με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους του Τούρκου πιλότου Ozkaywakci Suleyman. Το δικαστήριο με ένα σκεπτικό ποτισμένο με ανθρωπιστικές αξίες, θύμισε στην Άγκυρα πως η χορήγηση ασύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί μη φιλική ενέργεια προς μια τρίτη χώρα.

  Το σκεπτικό του δικαστηρίου, επισημαίνει ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν "δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους". Το δικαστήριο μάλιστα επικαλείται απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου:  "…τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα".

  Οι ίδιοι είχαν εμφανιστεί στις τοποθετήσεις τους ενώπιον των αρχών ως "Ικέτες", ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση των συνηγόρων τους όταν για την περίπτωση του συγκυβερνήτη Suleyman η κυβέρνηση δια του κ.Μουζάλα, είχε προσφύγει και πετύχει να παγώσει το άσυλο που του είχε χορηγηθεί στις 30 Δεκεμβρίου: "…οι οκτώ έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στην πολυπλοκότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. (…) Δυστυχώς, όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από "ικέτες”, οιονεί "όμηροι”", είχαν πει τότε οι συνήγοροι τους κ.κ. Μυλωνόπουλος και Ζέλιος.

  Οι σχέσεις με την Τουρκία

  Χαρακτηριστικό επίσης είναι το απόσπασμα από το σκεπτικό  που απαντά επί της ουσίας και στο βασικό ζήτημα και προβληματισμό τον οποίο προκαλεί η υπόθεση των 8, τις σχέσεις δηλαδή με την Τουρκία: "...αβασίμως, αναφέρει το δικαστήριο, προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης".

  Κι αυτό γιατί "η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων