Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Απρ-2018 08:46

  Η μάχη της διαδοχής στο ΣτΕ είναι μάχη χαρακωμάτων και για την κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η μάχη της διαδοχής στο ΣτΕ είναι μάχη χαρακωμάτων και για την κυβέρνηση

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την ώρα που χτυπά το "καμπανάκι" για τον τελευταίο κυβερνητικό γύρο στην κούρσα προς τις εκλογές, το υπουργικό συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια ακόμα επιλογή δικαστικού αντικειμένου, η οποία σχετίζεται με την ηγεσία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου Επικρατείας. Να επιλέξει δηλαδή το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο Νικ. Σακελλαρίου, του οποίου η θητεία εκπνέει το καλοκαίρι. Ουσιαστικά πρόκειται γα ένα δικαίωμα, που απορρέει από το Σύνταγμα, το οποίο έχει δεχτεί βολές από όλο το τόξο του κοινοβουλευτικού και δικαστικού συστήματος, αλλά ουδείς έχει επιλέξει να το αλλάξει, προφανώς γιατί πρόκειται για κομβικής σημασίας, για όλες τις κυβερνήσεις, επιλογή.

  Η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων και δη του συγκεκριμένου δικαστηρίου, παίζει τεράστιο ρόλο στην πορεία του κυβερνητικού έργου, κι αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση: Σε ποσό ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ, αν όχι και μεγαλύτερου, ενδέχεται να "μεταφράζονται" οι αποφάσεις των δυο τελευταίων μηνών του δικαστηρίου σε σχέση (μόνο) με τα ειδικά μισθολόγια. Εκτιμάται ότι οι νωπές ακόμη αποφάσεις για τους ενστόλους, τους καθηγητές των ΤΕΙ, τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και αυτή του Μισθοδικείου (όργανο στο οποίο συμμετέχουν δικαστές του ΣτΕ, πλην όμως οι αποφάσεις του δεν έχουν την αποκλειστική του σφραγίδα) θα κοστίσουν ακριβά στο δημόσιο ταμείο. Να θυμηθούμε επίσης τις αποφάσεις που τίναξαν στον αέρα τρεις κεντρικές πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας καθώς και πολλές άλλες για να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι το ΣτΕ και η σύνθεσή του για την κυβερνητική επιλογή. Μην ξεχνάμε άλλωστε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την κατάληξη της μέσω του ΣτΕ.

  Δική της επιλογή

  Κι όμως συνέπεσε, η αλλαγή σκυτάλης στα ανώτατα δικαστήρια να γίνει από το υπουργικό συμβούλιο του Α. Τσίπρα, το 2015. Στον Άρειο Πάγο η Βασιλική Θάνου και στο ΣτΕ ο Νικ. Σακελλαρίου. Την περίοδο της νηνεμίας, ακολούθησε η θύελλα με το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016. Στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει όλα τα –πολιτικά– "λεφτά της". Ο Νικ. Σακελλαρίου, συνέπεσε να έχει την ίδια νομική άποψη με την κυβέρνηση, ψήφισε δηλαδή και προφανώς άσκησε επιρροή, υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου. Άλλα η πλειοψηφία δεν τον εισάκουσε και τάχτηκε κατά του νόμου. Αν και επισήμως –για να είμαστε ακριβείς– ουδέποτε διατυπώθηκε κάποια μομφή εναντίον του για αυτό, ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια (γενικώς κατά του ΣτΕ) αλλά και του προέδρου του διότι, προφανώς, δεν κατάφερε να "περάσει το νόμο". Σίγουρα όμως "τα μέλια" τελείωσαν. Μάλιστα με αφορμή και το πόθεν έσχες των δικαστών ο κ. Σακελλαρίου είπε βαριές κουβέντες δημοσίως. Αυτή μάλιστα ήταν μια αφορμή για πολλούς –και δικαστές– να καταλογίσουν στον κ. Σακελλαρίου, πως από ένα σημείο και μετά, έχασε τους όποιους θεσμικούς διαύλους επικοινωνίας οφείλει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να έχει  με την κυβέρνηση. 

  Υποψήφιοι 

  Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων, αρχαιότερος όλων και σίγουρα εξωτερικά ικανός δικαστής, είναι ο Αθανάσιος Ράντος ο οποίος την περίοδο συζήτησης στο δικαστήριο του θέματος των τηλεοπτικών αδειών, δέχτηκε αισχρή προσωπική επίθεση. Η υποψηφιότητά του θεωρείται ισχυρή ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε τη στενή προσωπική φιλία που έχει από πολύ παλιά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στη λίστα υπάρχουν ακόμα τα ονόματα επίσης έμπειρων αντιπροέδρων όπως η Αικατερίνη Συγγούνα, ο Αναστάσιος Γκότσης, η Μαίρη Σαρπ, η Μαρία Καραμανώφ, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Ιωάννης Γράβαρης, ο Γεώργιος Παπαγεωργίου και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

  Η τελευταία έγινε αντιπρόεδρος με βουτιά στην ιεραρχία, ενώ ο κ. Παπαγεωργίου ήταν εισηγητής της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών (υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου η άποψή του) ενώ ισχυρή φαντάζει η υποψηφιότητα και του κ. Γράβαρη, τασσόμενος στην πλευρά της μειοψηφίας. Η Μ. Καραμανώφ έχει ισχυρό δικαστικό προφίλ και είχε γίνει ευρέως γνωστή για τις θέσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, ειδικά την περίοδο της θητείας του Μιχαήλ Δεκλερή στο Ε΄ τμήμα του Δικαστηρίου. Υψηλής εκτίμησης χαίρει μεταξύ των συναδέλφων της και η Αικ. Σακελλαροπούλου. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση να προτιμηθεί γυναίκα, αφού  θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το ΣτΕ θα αποκτήσει πρόεδρο γένους θηλυκού, κάτι που ήδη έχει συμβεί στα άλλα δυο ανώτατα δικαστήρια( Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων