Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Απρ-2018 14:08

  "Ταχεία, δίκαιη και θετική" έκβαση του ζητήματος των Ελλήνων στρατιωτικών ζητεί η Ευρωομάδα της Αριστεράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ταχεία, δίκαιη και θετική" έκβαση του ζητήματος των Ελλήνων στρατιωτικών ζητεί η Ευρωομάδα της Αριστεράς

  Την "αλληλεγγύη" της στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωομάδα της Αριστεράς και ζητεί την "ταχεία, δίκαιη και θετική" έκβαση του ζητήματος, "στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας". Εκφράζει, επίσης, "την ανησυχία της για τη συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πιέσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους".

  Η ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς έχει ως εξής:

  "Η εν εξελίξει υπόθεση που αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτηση από τις τουρκικές Αρχές ήδη από τον Μάρτιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ευρωομάδας της Αριστεράς για να συμπεριληφθεί το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων σήμερα.

  Η διπλή συνοριακή περιπολία στα ελληνικά σύνορα συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές στις αρχές Μαρτίου, επειδή δήθεν πέρασε στο έδαφος της χώρας κατά λίγα μέτρα στη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή μέγιστης ασφαλείας στην Οντίν και έχουν διέλθει 43 ημερών προφυλάκιση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

  Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στέκεται αλληλέγγυα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ζητεί ταχεία, δίκαιη και θετική έκβαση του ζητήματος, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

  Εκτός από τους δύο στρατιωτικούς, εκφράζουμε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες μας για τη συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, καθώς και για την απόφαση των τουρκικών Αρχών να χρησιμοποιήσουν ένα συνηθισμένο περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί από τους τοπικούς αξιωματικούς του στρατού, ως μία επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε με τη σειρά της να χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές Αρχές ως "συνθήκες ομηρίας", δημιουργώντας επίσης ένα σημαντικό νομικό και πολιτικό ζήτημα.

  Καλούμε την ΕΕ να ζητήσει ρητά από την Τουρκία διευκρινίσεις για τους λόγους που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση και να επιταχύνει τη νομική διαδικασία χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα για να ασκηθεί πίεση για την άμεση απελευθέρωσή τους.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων