Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Απρ-2018 16:45

  Συμβούλιο Εφετών: Απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα έκδοσης της Μαρίας Εφίμοβα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Συμβούλιο Εφετών: Απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα έκδοσης της Μαρίας Εφίμοβα

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Διπλό "όχι" στα αντίστοιχα αιτήματα έκδοσης της Μάλτας για τη Ρωσίδα Μαρία Εφίμοβα, είπε  το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο μάλιστα διέταξε την άρση της κράτησής της, εφ’όσον δεν κρατείται για άλλο λόγο. 

  Πρόκειται για τη Ρωσίδα πληροφοριοδότρια, πρώην υπάλληλο της Pilatus Bank και μάρτυρα σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η οποία στις 19 Μαρτίου παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές φοβούμενη για τη ζωή της. Η Εφίμοβα έφυγε από τη Μάλτα μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που αποκάλυψε ότι εκείνη ήταν μία από τις πηγές της. Η Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, μετά την τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητό της. 

  Σχετική εισήγηση έκανε η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή, αόριστα, αλλά και παράτυπα, καθώς φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (έπρεπε να προϋπάρχουν τα εθνικά). Επίσης, χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα που δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα. 

  Στο πλευρό της Εφίμοβα έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι οποίοι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης στη μάρτυρα, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.

  Ως μάρτυρες υπέρ της εξετάστηκαν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτεζος Ντέιβιντ Κάσα, οι οποίοι είπαν  ότι το δικαστικό σύστημα στη Μάλτα επηρεάζεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Και οι δύο ήταν μέλη επιτροπής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που για δύο χρόνια, μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, ερευνούσε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες και ξέπλυμα χρήματος πολιτικών κλπ. Και αμέσως μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου που σχετιζόταν με αυτά, πήγαν στη Μάλτα, ζήτησαν από τις Αρχές έρευνα κλπ, και μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα, όπως είπε ο κ. Κούλογλου. 

  "Υπάρχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη - δεν δουλεύει σωστά - επηρεάζεται και επικρατεί το κλίμα πως όποιος αποκαλύψει σκάνδαλα με πολιτικούς θα υποφέρει και αυτός και η οικογένειά του και γι' αυτό πρέπει να κρατήσει το στόμα του κλειστό", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου. Ο δε Μαλτέζος ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι περήφανος για το δικαστικό - αστυνομικό σύστημα της χώρας του.

  Τα εντάλματα 

  Παίρνοντας τον λόγο η Εφίμοβα, που κρατείται μετά την οικειοθελή παράδοσή της στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, το βράδυ Κυριακής 18 Μαρτίου 2018, είπε ότι εργάστηκε στην τράπεζα Pilatus από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου και διευθ. συμβούλου. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα αυτή ελέγχεται για ύποπτους λογαριασμούς και διαπλοκή με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Μάλτας και αυτό ήταν ένα από τα κομμάτια της έρευνας της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου. Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών, στις οποίες η ίδια δεν συναινούσε. Στη συνέχεια, πρόσθεσε η Ρωσίδα, την απέλυσαν και την κατηγόρησαν αδίκως για την έκδοση κάποιων εισιτηρίων και διαμονή σε ξενοδοχείο στο όνομα της τράπεζας για λογαριασμό αυτής και της οικογένειάς της, ύψους 6.000 ευρώ. Είπε ακόμη ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα, καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη κυβέρνησης και της αστυνομίας. Και γενικότερα ότι κινδυνεύει η ζωή της. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων