Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Απρ-2018 08:24

  Ευρήματα που ξαφνιάζουν για τη χρήση του διαδικτύου από την ελληνική οικογένεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αν και η χρήση του Internet από τα παιδιά διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με καθολική χρήση στο ηλικιακό γκρουπ 12-18 ετών και εξαιρετικά υψηλή διείσδυση (87%) ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 5 και 11 ετών, σχεδόν 6 στους δέκα γονείς δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν!

  Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα της ποσοτικής τηλεφωνικής έρευνας "Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά - Οι απόψεις των Γονέων" που διενεργήθηκε από την MRB Hellas για λογαριασμό της Cosmote με στόχο να καταγράψει τις απόψεις των γονέων ως προς τη χρήση του Internet από τα παιδιά τους, τις μεθόδους επίβλεψης που εφαρμόζουν και τον βαθμό γνώσης των μεθόδων και εργαλείων, που διασφαλίζουν το ασφαλές σερφάρισμά στο διαδίκτυο και τα social media.

  Η έρευνα διερεύνησε:

  • Τις βασικές συνήθειες χρήσης Internet και κινητής τηλεφωνίας γονέων και παιδιών.

  • Τη γενική στάση των γονέων ως προς το Internet και τον προβληματισμό τους ως προς τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν από τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους.

  • Το πλαίσιο στο οποίο τα παιδιά ζητούν τη συμβουλή και τη συμβολή των γονιών τους ως προς τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη χρήση του Internet.

  • Την επιτήρηση που εφαρμόζουν οι γονείς στα παιδιά τους, ώστε να διασφαλίσουν το ασφαλές σερφάρισμα των τελευταίων στο διαδίκτυο.

  Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα με αφορμή το λανσάρισμα των νέων οικογενειακών της τιμολογιακών προγραμμάτων "Cosmote Mobile Family" και η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών (600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις) διαπιστώθηκε πως οι γονείς σερφάρουν στο ίντερνετ 2,5 ώρες/μέρα και τα παιδιά τους σχεδόν 2 ώρες/μέρα. Ο μέσος όρος των ωρών -ανά ημέρα- που αφιερώνουν τα παιδιά σερφάροντας στο Internet αυξάνεται με την ηλικία.

  Τα παιδιά χρησιμοποιούν το Internet τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Η χρήση του Internet από τα κορίτσια είναι πολυδιάστατη (βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική και παρακολουθούν video, υποστηρίζουν την εκπαίδευσή τους, επισκέπτονται sites μόδας, ομορφιάς και υγείας), ενώ αυτή των αγοριών είναι περισσότερο μονοθεματική (παίζουν κυρίως παιχνίδια).

   

   

  Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο Internet. Η χρήση του Internet, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά τους, είναι καθημερινή για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

  H συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (74%) θεωρεί ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους. Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο διαδίκτυο. Όμως, παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν και πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Internet για τα παιδιά τους, καθώς διακατέχονται από υψηλά επίπεδα ανησυχίας (55%). O βαθμός ανησυχίας των γονέων συνδέεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών - όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι των γονέων.

  Τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τους γονείς:

  • Η υπερβολική ενασχόληση με το Internet σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων.

  • Η έκθεση σε ακατάλληλο/επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο στο Internet.

  • Η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών μέσω Internet.

  • Η σεξουαλική παρενόχληση μέσω Internet

  • Η επικοινωνία μέσω Internet με αγνώστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών.

  • Η παρενόχληση/bullying μέσω Internet.

  Είναι χαρακτηριστικό πως το 15% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το παιδί τους είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από τη χρήση του internet και των social media. H εμπειρία αφορούσε σκηνές και εικόνες βίας σε παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό γενικά και εικόνες/σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Σχετικά σημαντικό είναι το ποσοστό των γονέων που δήλωσαν ότι παιδί τους δέχθηκε bullying μέσω διαδικτύου.

  Χωρίς έλεγχο

  Παρ' όλα αυτά, ως ανησυχητικό κρίνεται το εύρημα της έρευνας ότι το 58% των γονέων δεν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο ελέγχου του Internet ως προς τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους. Όπως προκύπτει, ένας από τους βασικούς λόγους είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Αλλά και το 64% των γονέων που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), αρκούνται στο να παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού. Το 50% των γονέων δήλωσε ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να επιβλέπει και να συμβουλεύει αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet.

  Γενικά, οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς, σύμφωνα με την έρευνα της MRB, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Η πρώτη και πιο διαδεδομένη βασίζεται στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα στη χρήση του Internet και των social media που κάνει το παιδί, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο.

  • Η δεύτερη κατηγορία μεθόδων φορά στη χρήση διάφορων εφαρμογών που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

   

  internet έλεγχος

   

  Στο πλαίσιο αυτό και για την εκπαίδευση του κοινού, η Cosmote δημιούργησε το νέο portal e-parenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον. Σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο του portal αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των έγκριτων φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η Cosmote: το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

  Παράλληλα, με την εφαρμογή γονικού ελέγχου Cosmote Family Safety δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα, να θέτουν όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο Internet και να τα προστατεύουν κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (cyberbullying, predators). Η εφαρμογή παρέχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, υπολογιστή), σε όποιο δίκτυο και αν είναι συνδεδεμένες (Wifi, 3G/4G). Η εφαρμογή Cosmote Family Safety είναι διαθέσιμη (App Store, Google Play) για όλους τους συνδρομητές Cosmote κινητής και παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων Cosmote Mobile Family 2, ενώ μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOS και Windows (για laptops/desktops).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων