Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 12:55

  Δήμος Αθηναίων: Καταργούνται οριστικά 323 θέσεις περιπτέρων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δήμος Αθηναίων: Καταργούνται οριστικά 323 θέσεις περιπτέρων

  Το "πράσινο φως" έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στη δημοτική αρχή προκειμένου να προχωρήσει στη  ρύθμιση του τοπίου των περιπτέρων στην Αθήνα καταργώντας οριστικά 323 θέσεις, με κριτήριο τους κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, την ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την εμπορικότητα των δρόμων.

  Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το 2011 τα περίπτερα στην Αθήνα ήταν 931. Με μία συστηματική προσπάθεια, η δημοτική αρχή αφού κατέγραψε εκείνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, προχώρησε στην απομάκρυνση 331 παλιών περιπτέρων, τα κουφάρια των οποίων μόνο εμπόδια προκαλούσαν στους πεζούς και υποβάθμιση στην εικόνα της πρωτεύουσας.

  Από τις 931 θέσεις περιπτέρων στην Αθήνα, τα 473 περίπτερα έχουν κηρυχθεί κενά, δηλαδή ο δικαιούχος τους έχει αποβιώσει και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου. Εξετάζοντας τις αποφάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων και μετά την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, από τις 473 αυτές θέσεις, ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στην κατάργηση των 323 θέσεων και διατηρεί 104. Το 30% των υφιστάμενων θέσεων περιπτέρων θα διατεθούν σε δικαιούχους όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ το υπόλοιπο 70% θα δημοπρατηθεί από τον δήμο Αθηναίων.

  Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι "η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας,".

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην 1η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 128 θέσεις περιπτέρων, ενώ διατηρούνται 43, στη 2η Δημοτική Κοινότητα  καταργούνται 43, στην 3η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται  8, στην 4η Δημοτική Κοινότητα 21, στην 5η Δημοτική Κοινότητα 22, στην 6η Δημοτική Κοινότητα 62, ενώ στην 7η Δημοτική Κοινότητα, αν και το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση όλων των θέσεων περιπτέρων που έχουν μείνει κενά, ο δήμος Αθηναίων λόγω των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, διατηρεί 12 θέσεις περίπτερων και καταργεί 39.

  "Η απόφαση για τον εξορθολογισμό των θέσεων περιπτέρων που λάβαμε έρχεται ως φυσική συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη θέσαμε σε εφαρμογή από την αρχή του 2018 με τη νέα Κανονιστική για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου" τόνισε η αντιδήμαρχος Εμπορίου και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων κυρία Νέλλη Παπαχελά.

  Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, από 1/1/2018, σύμφωνα με την νέα κανονιστική απόφαση του δήμου Αθηναίων για τον δημόσιο χώρο, σε ό, τι αφορά τα περίπτερα επιτρέπεται η τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο μόνο ενός ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο σταντ πώλησης εντύπων. Επίσης, στα περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας δημοτικής κοινότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων