Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Απρ-2018 18:20

  ΣτΕ: Αυτεπάγγελτα να αποζημιώνει το δημόσιο όταν περιορίζει την περιουσία των πολιτών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΣτΕ: Αυτεπάγγελτα να αποζημιώνει το δημόσιο όταν περιορίζει την περιουσία των πολιτών

  Στην αυτεπάγγελτη αποζημίωση των πολιτών οφείλει να προχωρεί το ελληνικό δημόσιο όταν "θεσπίζει περιορισμούς στην ακίνητη περιουσία των πολιτών οι οποίοι αλλοιώνουν σημαντικά τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας τους (περιορισμοί στην ανέγερση οικημάτων, ξενοδοχειακών μονάδων, κ.λπ.)", αποφάσισε το Α Τμήμα του ΣτΕ με βάση τις Συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση η οποία, λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικράτειας με κομβικό ερώτημα εάν για την καταβολή της αποζημίωσης απαιτείται η προηγούμενη υποβολή από τον ιδιοκτήτη σχετικής αίτησης   ή πρέπει να γίνεται  αυτόματα από το κράτος.

  Τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε περίπτωση δύο τουριστικών-ξενοδοχειακών εταιρειών οι οποίες είχαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του Λαγανά Ζακύνθού. Η περιοχή αυτή το 1999  με Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε σε θαλάσσιο πάρκο λόγω της ωοτοκίας της χελώνας caretta - caretta στην θαλάσσια και χερσαία αυτή περιοχή.

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία  αποφάνθηκαν ότι εφόσον οι περιορισμοί  στην ιδιοκτησία "έχουν ως αποτέλεσμα ουσιώδη στέρηση της χρήσης της ιδιοκτησίας κατά τον προορισμό της, είτε η ιδιοκτησία αυτή βρίσκεται σε περιοχή προστασίας της φύσης είτε σε ζώνη  προστασίας της, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης, αλλά γεννάται αξίωσή του προς αποζημίωση, η οποία θεμελιώνεται ευθέως ανάλογα με την έκταση, την ένταση και τη χρονική διάρκεια της ζημίας".

  Παναγιώτης Στάθης 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων