Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Μαρ-2018 17:06

  Άγνωστο πότε θα λυθούν τα προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Άγνωστο πότε θα λυθούν τα προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:46

  Ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστούν προσωρινά περιοχές που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας, από τότε που ξεκίνησε η βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, μέχρι δηλαδή να καθαρίσει από τη "θολότητα" το νερό που έρχεται από την Αραβησσό, στα επιτρεπόμενα όρια, για να προστεθεί και αυτό στο δίκτυο της πόλης, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο Διοικητήριο.

  Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εκίνησε η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από το νερό της Αραβησσού, δεδομένου ότι πληροί πλέον τις απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης. Ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι εδώ και περίπου μισή ώρα το νερό που προέρχεται από τις πηγές της Αραβησσού τροφοδοτεί την πόλη, καθώς έχει απαλλαγεί από τη θολότητα που είχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού και είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση. Η εξομάλυνση της υδροδότησης θα γίνει ωστόσο σταδιακά όλο το επόμενο εικοσιτετράωρο, προκειμένου να πληρωθούν οι δεξαμενές και το εσωτερικό δίκτυο της πόλης, ανέφερε η ΕΥΑΘ.

  Θα πάρει χρόνο η πλήρης αποκατάσταση

  Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Νοτοπούλου στο Διοικητήριο, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, του προέδρου της ΕΥΑΘ Γιάννη Κρεστενίτη, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και δημάρχων του κεντρικού δήμου και του πολεοδομικού συγκροτήματος.

  Όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα στην ομαλοποίηση της υδροδότησης περιοχών της Θεσσαλονίκης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, παρά την αποκατάσταση της βλάβης στον αγωγό που τροφοδοτεί το δίκτυο από τις πηγές της Αραβησσού, "μέχρι να πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από την Αραβησσό" και να φτάσει στα επιτρεπτά από τη νομοθεσία όρια και να διοχετευτεί στην πόλη.

  "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε, δηλαδή, ότι θα πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από τη Αραβησσό, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί και αυτό στην πόλη" δήλωσε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης.

  Ο κ. Κρεστενίτης τόνισε ότι εφόσον δεν αποκατασταθεί γρήγορα η καταλληλότητα του νερού - που αφορά το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας που παρέχεται στην πόλη - έχει προγραμματιστεί να γίνουν διακοπές υδροδότησης σε περιοχές που είχαν νερό όλες αυτές τις μέρες - που θα ξεκινήσουν στις πέντε σήμερα το απόγευμα, για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο - ώστε να πάρουν νερό άλλες περιοχές.

  Το νερό που έρχεται από την Αραβησσό παροχετεύεται προς στιγμή στο χείμαρρο του Δενδροποτάμου, ενώ παρακολουθείται συνεχώς από το εργαστήριο του πόσιμου νερού της ΕΥΑΘ και μόλις αυτό καθαρίσει στο επίπεδο των ορίων ασφαλείας και ποιότητας, που προβλέπει η νομοθεσία, θα δοθεί στην πόλη.

  "Εφόσον βέβαια αποκατασταθεί η παροχή από την Αραβησσό, αυτό το πρόγραμμα θα ανασταλεί στην εφαρμογή του" είπε ο κ. Κρεστενίτης. "Η θολότητα συνεχώς μειώνεται, αλλά δεν έχει φτάσει στα επιτρεπόμενα όρια να χαρακτηριστεί πόσιμο νερό και να δοθεί στην πόλη" πρόσθεσε ο κ. Κρεστενίτης.

  Εξερχόμενοι από τη σύσκεψη η υφυπουργός Μ. Κόλλια - Τσαρουχά και οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν είναι στην παρούσα στιγμή η ώρα αναζήτησης των ευθυνών και προέχει η επίλυση του προβλήματος, ωστόσο κάποιοι δήμαρχοι άφησαν αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης από την ΕΥΑΘ.

  Οι δήμαρχοι ζητούν άμεση λύση

  Λάβροι εναντίον της διοίκησης της ΕΥΑΘ εμφανίστηκαν, από την πλευρά τους, οι περισσότεροι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Οι δήμαρχοι απαίτησαν αξιόπιστη ενημέρωση από τη διοίκηση της Εταιρείας και σωστή διαχείριση της διαθέσιμης ποσότητας νερού έως ότου αποκατασταθεί η υδροδότηση στο σύνολο της πόλης.

  "Υπάρχουν τραγικές ευθύνες ανεπάρκειας της διοίκησης της ΕΥΑΘ. Δεν άκουσαν κανέναν από τους δημάρχους που από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του νερού του Αλιάκμονα" σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε: "Απαιτήσαμε δέσμευση ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει αποκατάσταση της υδροδότησης, καθώς όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις της ΕΥΑΘ αποδείχτηκαν αναξιόπιστες". 

  Επίθεση στη διοίκηση της ΕΥΑΘ εξαπέλυσε και ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι οι ευθύνες θα πρέπει να καταλογιστούν, καθώς "δεν μπορεί μια πόλη μισού εκατομμυρίου να μένει χωρίς νερό επί πέντε ημέρες".

  "Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην πόλη, εκατοντάδες νοικοκυριά είναι στο έλεος του εφιάλτη. Να ξέρουν όσοι έχουν ευθύνη από την ΕΥΑΘ ότι την την επομίζονται στο ακέραιο" τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

  Στην εκτίμηση ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα προχώρησε μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος Θεσσαλονλικης, Γιάννης Μπουτάρης. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπουτάρης "Γίνεται προσπάθεια για καλύτερη κατανομή του νερού, ωστόσο, δυστυχώς η ζημιά είναι μεγάλη και δεν μπορέι να προσδιοριστεί το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η υδροδότηση".

  Νωρίτερα δηλώσεις του εξερχόμενος από το Διοικητήριο, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε:

  "Δεν είναι ώρα και στιγμή για αναζήτηση ευθυνών σχετικά με το ζήτημα της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και της ταλαιπωρίας την οποία έχουν υποστεί οι πολίτες. Η σύσκεψη τελείωσε, ανακοίνωση για το θέμα της πορείας της ομαλής υδροδότησης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης θα βγάλει αυτός που έχει την ευθύνη της διοίκησης και της διατήρησης του εν λόγω προβλήματος, η ΕΥΑΘ".

  Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για την ανακούφιση περιοχών

  Πριν από λίγο εκδόθηκε από την ΕΥΑΘ, ανακοίνωση σχετικά με τη νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα, η οποία θα ανακουφίσει περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

  Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

  "Από τις 5 μ.μ. και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο - Γαλήνη - Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό. Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του 'Αη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά".

  "Παράλληλα, συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη" τονίζεται στην ανακοίνωση.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, thestival.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων