Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαρ-2018 15:13

  Δικαιοσύνη: Με ψηφιακό τρόπο ό,τι γίνεται με χαρτιά σε δύο χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δικαιοσύνη: Με ψηφιακό τρόπο ό,τι γίνεται με χαρτιά σε δύο χρόνια

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή πραγματοποιεί στα επόμενα δυο χρόνια η δικαιοσύνη, με την εξαγγελία και δημοπράτηση δυο προγραμμάτων για την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος με την χρήση ψηφιακών μέσων.

  Τα δυο προγράμματα συνολικού κόστος 44 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αποτελούν τη δεύτερη φάση του προγράμματος ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης σε 280 δικαστήρια της χώρας τα οποία πλέον θα βρίσκονται "on line" αλλάζοντας (μετά την διοικητική) και την ποινική και πολιτική δικαιοσύνη.

  Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και ψηφιακής πολιτικής Νικ. Παππάς, ανακοίνωσαν πως αυτό το έργο ουσιαστικά θα αποφέρει μεγάλη οικονομικά οφέλη στη χώρα, όπως και μεγαλύτερη διαφάνεια, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας αφού η επιτάχυνση της δικαιοσύνης η οποία θα επιτευχθεί, θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο  επενδυτικό περιβάλλον. Παράλληλα θα υπάρχει ψηφιακή διασύνδεση με άλλου φορείς του δημοσίου, το οποίο ουσιαστικά είναι μεγάλο κομμάτι του δημοσίου στην ψηφιακή εποχή. Όπως είπε μάλιστα ο κ.Παππάς, ούτως ή άλλως αποτελεί έως το τέλος του 2018 νομική υποχρέωση της χώρας τα έγγραφα στο δημόσιο να υποβάλλονται ψηφιακά. 

  Δύο προγράμματα  

  Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Η πρώτη φάση του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε την ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας και εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας, δηλαδή σε πάνω από 280 δικαστήρια. 

  Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους). Η δράση "Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα" δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.

  Εξ αποστάσεως

  Δηλαδή πλέον κρατούμενοι οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες σε δικαστήρια θα εξετάζονται εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, όπως επίσης και μάρτυρες που οι υποθέσεις τους εξετάζονται σε άλλη περιοχή από τον τόπο διαμονής του. Παράλληλα βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κ.λπ.). 

  Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων. 

  Τα έργα αυτά θεωρούνται κομβικής σημασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΥΔΔΑΔ, διότι με την χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του Δικαστικού Συστήματος, γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύονται χρόνιες ελλείψεις της διοικητικής διαδικασίας και η χώρα μας συμβαδίζει με τις βέλτιστες πρακτικές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Κρατών. 

  Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: "Με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα μαζί με τον Σταύρο Κοντονή, ενισχύουμε ένα κομμάτι συμπαγές και ενιαίο, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας. Έχουμε φύγει άλλωστε από τον αστερισμό, κατά τον οποίο σχεδιάζονταν ψηφιακά έργα χωρίς πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κορυφή των δεικτών, που μετρούν τις παραμέτρους των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας χώρας. Καλούμε τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα τεχνολογία και τα έργα που ετοιμάζουμε, ειδικά όταν αυτά έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού".

  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής τόνισε: "Οι δράσεις που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τα ήδη δρομολογημένα έργα συνιστούν μεγάλες τομές στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τυχόν επιφυλάξεις, να αντιμετωπίσουμε με τόλμη τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Με την εφαρμογή των δράσεων αυτών η εικόνα της καθημερινότητας της δικαστικής διαδικασίας θα αλλάξει ριζικά προς όφελος όλων των παραγόντων της δίκης και ιδιαίτερα των πολιτών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων