Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Μαρ-2018 18:34

  Άρειος Πάγος: Δεν μετράει ως χρόνος προσωρινής κράτησης ο κατ’οίκον περιορισμός με βραχιολάκι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Άρειος Πάγος: Δεν μετράει ως χρόνος προσωρινής κράτησης ο κατ’οίκον περιορισμός με βραχιολάκι

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ενός κρατούμενου δεν προσμετράται στον χρόνο που θα του τεθεί, ως περιοριστικός όρος, ο κατ’ οίκον περιορισμός με τη χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης, δηλαδή με βραχιολάκι.

  Εν ολίγοις, δηλαδή, ο 18μηνος ανώτατος κατ’ οίκον περιορισμός με "βραχιολάκι" μπορεί να επιβληθεί στον ίδιο κατηγορούμενο, ακόμα κι αν αυτός έχει παραμείνει προσωρινά κρατούμενος για το ίδιο αδίκημα.

  Η απόφαση της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανατρέπει βουλεύματα του Εφετείου με διαφορετική εκτίμηση και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη δικαστική απόφαση νομικής ερμηνείας πάνω στο θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης και του κατ’ οίκον περιορισμού, τα οποία μπήκαν στην καθημερινότητα των δικαστηρίων τον τελευταίο καιρό. Ουσιαστικά, ο Άρειος Πάγος θεωρεί πως ναι μεν αποτελεί βαρύτατο περιοριστικό μέτρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι, κατά τους δικαστές, ίσης βαρύτητας με την προσωρινή κράτηση εντός φυλακών. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ο χρόνος προφυλάκισης ενός κατηγορουμένου δεν μπορεί να αθροιστεί με τυχόν κατ’ οίκον περιορισμό του με βραχιολάκι, ώστε να δύναται να διεκδικήσει την παύση του κατ’ οίκον περιορισμού νωρίτερα από το 18μηνο - το ανώτατο χρονικό όριο δηλαδή που προβλέπει ο νόμος.

  Με την υπ αριθμ 2/2018 απόφαση, αναιρεί βουλεύματα που είχαν προσμετρήσει σε καταδικασμένο στην υπόθεση της Energa-Hellas Power, τον χρόνο που βρισκόταν υπό ηλεκτρονική επιτήρηση ως χρόνο προφυλάκισης.  Οι δικαστές επεσήμαναν ωστόσο την πρόβλεψη της παρ. 2 του άρθρου 283 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι "λόγω της βαρύτητας και του επαχθούς χαρακτήρα του όρου του κατ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, κατά κυριολεξία μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, ορίζεται ότι ο περιοριστικός αυτός όρος αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η προσωρινή κράτηση σε σχέση με τη διάρκεια, τα ανώτατα όρια, την εξακολούθηση ή διακοπή του και την επανεξέτασης του στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα...".

  Δηλαδή το ανώτατο όριο ισχύος του μέτρου είναι οι 18 μήνες για μια πράξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων