Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Μαρ-2018 16:19

  Στον "αέρα" η τοποθέτηση του νέου Διοικητή στον ΕΦΚΑ - επανάληψη ψηφοφορίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στον "αέρα" η τοποθέτηση του νέου Διοικητή στον ΕΦΚΑ - επανάληψη ψηφοφορίας

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:20
   
  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Εμπλοκή στην επιλογή του νέου Διοικητή του ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε πριν από λίγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ στη Βουλή μετά τις καταγγελίες της ΝΔ για θέμα ηθικής τάξεως και συμμετοχή του κ. Μαρίνου σε εταιρεία που είχε σχέση με την ΗΔΙΚΑ. 

  Η απάντηση του ίδιου του κ. Μαρίνου στα ερωτήματα των κ.κ. Γιάννη Βρούτση, Κωστή Χατζηδάκη και Γ. Τραγάκη "βραχυκύκλωσε" ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έδωσαν θετική ψήφο "με επιφύλαξη". Ενώ η απουσία της Εύης Καρακώστα από την Επιτροπή ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση μπροστά στο "οριακό αποτέλεσμα" 10 υπέρ, 10 "παρών" και κατά μαζί, να μεταφέρει την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον διορισμό του νέου Διοικητή του ΕΦΚΑ αύριο το μεσημέρι. 

  Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΝΔ ο κ. Μαρίνος μετείχε σε ΕΠΕ η οποία είχε επαγγελματική συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, της οποίας είναι σύμβουλος από το 2015. Ο ίδιος ο κ. Μαρίνος υποστήριξε ότι μεταβίβασε τα εταιρικά του μερίδια στην ΕΠΕ "χθες". Ενώ όπως είπε ο κ. Καρκαλής ο συνεταίρος του είναι "όντως συνεταίρος μου μέχρι χθες. Είναι  ηλεκτρολόγος μηχανικός, πολύ καλός τεχνικός και developer. Έχουμε λίγο κόσμο τόσο εξειδικευμένο και δυστυχώς ο κόσμος αυτός ανακυκλώνεται. Η  εταιρεία μας κυρίως δουλεύει με το εξωτερικό και εγώ δεν έχω πλέον σχέση. Θα ήθελα πάντως σε έξι μήνες να έρθω εδώ και να κριθώ για το έργο μου στον ΕΦΚΑ κι όχι γι’ αυτά". 

  Νωρίτερα ο κ. Βρούτσης είχε αναφέρει πως υπάρχει μια σύμβαση ύψους 20.000 ευρώ της εν λόγω ΕΠΕ με την ΗΔΙΚΑ με χθεσινή ημερομηνία και τον κάλεσε να μην αποδεχτεί την θέση γιατί υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης. "Δεν μπορείτε να είστε σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ και να παίρνει δουλειά με απευθείας  ανάθεση  μέχρι χθες συνεταίρος σας". 

  Με "ερωτηματικό" έδωσαν θετική ψήφο εκτός από τον κ. Βαρεμένο και οι Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας. 

  Αίσθηση όμως προκάλεσαν και τα "καρφιά" του Νίκου Φίλη ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Τάσο Πετρόπουλο να δώσει μια σαφή κυβερνητική δέσμευση για την ταχύτερη απονομή συντάξεων. "Δεν μπορεί να έχουμε να περιμένουν περίπου 100.000 συνταξιούχους να λάβουν σύνταξη, ή να παίρνουν έναντι" τόνισε ο κ. Φίλης. 

  Τι είπε ο Τάσος Πετρόπουλος

  Ο αναπλ. Υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος υπερασπίστηκε, πλήρως την επιλογή του κ. Μαρίνου, λέγοντας ότι αυτή συνδέεται με τις στοχεύσεις που έχουμε σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα. Απαντώντας στις ερωτήσεις και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - όπως του κ. Νίκου Φίλη - για ποιο λόγο αντικαθίσταται ο κ. Μπακαλέξης  ("ήμουν μεταξύ αυτών που έδωσα ψήφο στον προηγούμενο Διοικητή του ΕΦΚΑ", είπε χαρακτηριστικά), αφού έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπακαλέξη και χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις υπηρεσίες που πρόσφερε, είπε: "Δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο να επιλέγεις βάσει των στοχεύσεων".

  Προσδιόρισε τις στοχεύσεις του ΕΦΚΑ στα εξής: Ταχύτητα λειτουργίας, ταχύτερη έκδοση συντάξεων, χάος, όλο αυτό θέλει οργάνωση, με δημιουργία ψηφιακού ιστορικού, και επικοινωνία συστημάτων. Εξήγησα ρητά ότι τα θέματα αυτά επείγουν (...), οφείλουμε να δώσουμε τις λύσεις που πρέπει γρηγορότερα. Αυτή είναι η προσδοκία που έχουμε από τον προτεινόμενο".

  Σε ό,τι αφορά την αναμονή έκδοσης συντάξεων ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι αυτή ήταν τεράστια το 2016, 168.000 για την ακρίβεια. "Δεν ήταν εύκολο να τις διαχωρίσεις, είχαμε πολλές από την αλλοδαπή, από πολλές χώρες, χρειάζεται φροντίδα όπως πχ από παλιό ΤΣΑΥ και Νομικών, δεν βρίσκεις εύκολα  άκρη".

  Σύνταξη σε 3 μήνες

  Όπως υποσχέθηκε ο υπουργός, φέτος θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες στον ΕΦΚΑ "με στόχο να μην έχουμε πάνω από τρεις μήνες στην αναμονή για έκδοση σύνταξης".

  Ειδικά για τους αγρότες, είπε πως θα φέρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να "μην περιμένουν όπως σήμερα κάθε Ιούλιο να λάβουν σύνταξη, αλλά από την επομένη πρώτη εργάσιμη του μήνα μετά την υποβολή της αίτησης στον ΕΦΚΑ".

  Ακόμη, υπογράμμισε, απαντώντας στον Κωστή Χατζηδάκη, ότι "κάνουμε προσπάθειες με τις συντάξεις χηρείας", ενώ σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό στόχο της δαπάνης για κοινωνική ασφάλιση, επεσήμανε ότι "παραμένει στο 16,2%, θα δούμε αν τον ρίξουμε στο 15%".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων