Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Μαρ-2018 16:23

  Πετρόπουλος: Η ΝΔ προαναγγέλλει την κατάργηση της δημόσιας ασφάλισης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πετρόπουλος: Η ΝΔ προαναγγέλλει την κατάργηση της δημόσιας ασφάλισης

  "Η κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης είναι αυτό που έχει προαναγγείλει η ΝΔ με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το θέμα τουλάχιστον’’ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ.

  Σχολιάζοντας ο κ. Πετρόπουλος  δηλώσεις του  κ. Μητσοτάκη στις οποίες αναφέρει ότι ο ασφαλισμένος θα επιλέγει εκείνος την ασφάλισή του, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως ‘’αν συμβεί αυτό το οποίο υπόσχεται η Ν.Δ στην πραγματικότητα απειλεί τα επιτεύγματα που έχουμε σημειώσει στον ΕΦΚΑ με τα πλεονάσματα που δημιουργούνται και με την καλύτερη έδραση των δικαιωμάτων για το μέλλον’’.

  Ο Υφυπουργός σημείωσε πως "πράγματι αυτό θα συμβεί όταν λέει ότι θα είναι ελεύθεροι οι ασφαλισμένοι να διαχειριστούν όπως θέλουν τις εισφορές τους με τον τρόπο τον οποίο θεωρούν προσφορότερο, πάει να πει ότι όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να είναι στην ιδιωτική ασφάλιση θα είναι στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ αν κάποιος επιλέγει να μην είναι ασφαλισμένος –διότι ούτε αυτό διευκρινίζεται- δεν θα είναι. Η κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης είναι αυτό που έχει προαναγγείλει η ΝΔ με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το θέμα τουλάχιστον. Διαβάζοντας κανείς την δήλωση δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο από το ότι καταργείται η υποχρεωτική, αναδιανεμητική κοινωνική ασφάλιση, πράγμα που σημαίνει πλήρης κατάρρευση και της οικονομίας και ψαλίδισμα ως και 100%  των καταβαλλόμενων συντάξεων. Διότι όταν 27 δισ. το χρόνο διατίθενται ως συντάξεις στον πληθυσμό που συνταξιοδοτείται, αυτό θα μειωθεί ή θα εξαφανισθεί ως δυνατότητα κατανάλωσης στην ελληνική κοινωνία. Επομένως θα έχουμε μια καταβύθιση της οικονομίας και μια μείωση του ΑΕΠ. Όλα οδηγούν σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη από την πλευρά της ΝΔ, αν τυχόν συνέβαινε να διοικήσει τα θέματα αυτά στο μέλλον θα φέρει μια ολοκληρωτική καταστροφή. Αλίμονο στους φτωχότερους, στους μεσαίους, σε εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν με δικούς τους πόρους και μέσα στην ιδιωτική ασφάλιση’’. 

  Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως ‘’όταν λέει ότι θα είναι ελεύθεροι οι ασφαλισμένοι να διαχειριστούν τις εισφορές τους δεν κλείνει απλώς το μάτι στην εισφοροδιαφυγή, διότι όταν δίνει την ελευθερία επιλογής διαχείρισης των εισφορών στον ίδιο τον ασφαλισμένο τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Π.χ εργοδότης θα μπορεί να βάλει στην ιδιωτική του ασφαλιστική τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων του. Το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν είναι δημόσια κοινωνική ασφάλιση ή υποχρεωτική ασφάλιση με βάση τους κανόνες που διέπουν την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό δηλώνεται ευθέως με την δυνατότητα που δίνει στον ασφαλισμένο να μην ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ. Και δεν ξέρω πώς θα απαντούσαν τα μέλη του συνεδρίου της ΝΔ στο ερώτημα αν συμπληρωνόταν από τη φράση "με κίνδυνο να μην παίρνετε φάρμακα, να μην έχετε γιατρούς κτλ”. Δεν ξέρω αν θα απαντούσαν ναι. Διότι αυτό θα σημάνει. Λείπει αυτό το ερώτημα από το ερωτηματολόγιο. Τι θα γίνει με την υγεία, τα φάρμακα και τις παροχές που δίνει ο ΕΦΚΑ. Επίσης με τις παροχές της πρόνοιας, τους αναπήρους. Απορώ πώς δεν έχουν ξεσηκωθεί όλοι απέναντι σε αυτή την πολιτική που έχει εξαγγείλει η ΝΔ’’. 

  Ο υφυπουργός επισήμανε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός ‘’δημόσιου συστήματος  κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο στηρίζουμε, με ασφαλιστική ικανότητα για να έχουν περίθαλψη όλοι οι άνθρωποι στη χώρα. Καταβάλαμε πέρσι κοντά στα 600 εκατ. για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, από 45 εκατ. που είχαν δοθεί το 2014. Αυτά τα ποσά εξασφαλίζονται μέσα από την δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Από όλους μαζί σε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Δεν μπορούμε να πετάξουμε κανέναν στον καιάδα αδιαφορίας που έχει εξαγγείλει η ΝΔ. Διότι δεν μπορεί να στηριχτεί αλλιώς ο πληθυσμός, που πρέπει να έχει το αγαθό στην υγεία και την περίθαλψη και φυσικά και σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Και τέλος πάντων, δεν καταλαβαίνω γιατί κλαίγεται η ΝΔ από την κατάσταση την οποία είχε η ίδια επιφέρει στο σύστημα των παροχών, όταν ήδη εξαγγέλλει την κατάργηση της βάσης δημιουργίας αυτών των παροχών’’.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων