Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Μαρ-2018 17:13

  Εφέτης και δικηγόροι "κατά" προέδρου στη δίκη για το Τ.Τ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εφέτης και δικηγόροι "κατά" προέδρου στη δίκη για το Τ.Τ.

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σε δύσκολα μονοπάτια κινείται πλέον 1,5 χρόνο μετά την έναρξή της, η δίκη για την υπόθεση των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την περίοδο 2008-2010, με κατηγορουμένους 35 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και βαριά ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας.

  Η είδηση δεν είναι τόσο ότι συνήγοροι υπεράσπισης στρέφονται με αίτηση εξαίρεσης  κατά της προέδρου Μαρίας Κουτέρη, όσο ότι μια συνάδελφός της, εφέτης, προσέφυγε προ καιρού στο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας να αυτοεξαιρεθεί διότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί της. Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την αίτηση αποχής από τη διαδικασία που υπέβαλε η εφέτης Αναστασία Πρίφτη επικαλούμενη αδυναμία… συνεργασίας με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η κ. Πρίφτη προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση θεωρώντας υποτιμητική τη συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου κ. Κουτέρη η οποία της επέρριψε ευθύνες για διαρροή των μυστικών της διάσκεψης στους συνηγόρους.

  Στη διαδικασία όμως σήμερα επανήλθαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων καταθέτοντας αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της κ. Κουτέρη για έλλειψη νηφαλιότητας και υπόνοιες μεροληψίας εκ μέρους της.

  "Είναι η πρώτη φορά, στα 44 χρόνια δικηγορίας, που καταθέτω αίτηση εξαίρεσης για δικαστή, δεν έχω έλθει ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση", τόνισε ο συνήγορος του κατηγορουμένου Άγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης επικαλούμενος τις μειωτικές, κατά την κρίση του, εκφράσεις της κ. Κουτέρη τόσο για τους κατηγορούμενους, όσο και για στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας. Την αίτηση του κ. Βαρλάμη δήλωσε ότι συνυπογράφει ο συνήγορος Τάκης Μιχαλόλιας, ενώ άλλοι συνήγοροι έκαναν ευθέως λόγο για πρόβλημα περαιτέρω διεξαγωγής της δίκης.

  Δεν υπάρχουν αντικαταστάτες

  Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι παρά το γεγονός ότι η δίκη ήταν δεδομένο ότι θα κρατήσει πολύ καιρό, δεν έχει οριστεί αναπληρωτής πρόεδρος και ενώ στο παρελθόν έχουν τιναχθεί δίκες στον αέρα (π.χ. δίκη Μαντέλη) για αυτό το λόγο. Αν γίνει δεκτή δηλαδή η αίτηση εξαίρεσης, τότε η δίκη τινάζεται στον αέρα και πρέπει να αρχίσει από την αρχή.

  Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά δάνεια που έχουν δοθεί κατά  την περίοδο 2008-2010, τα οποία φέρονται  να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα στελέχη της που τα ενέκριναν  δεν είχαν μεριμνήσει, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 

  Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τότε επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελαρίου, επιχειρηματίες  και άλλοι.

  Η δικαστική έρευνα  για την υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου. Στις 9 Ιανουαρίου του 2014 μετά από εξονυχιστική έρευνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις και μέσα σε ένα πόρισμα 150 σελίδων περιέγραφε τα φερόμενα "θαλασσοδάνεια" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς καμία εξασφάλιση, χωρίς να αποπληρώνονται, καθώς και τις διαδρομές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων