Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Μαρ-2018 18:40

  Βιομηχανία χορήγησης φορολογικών ενημεροτήτων από εφοριακό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βιομηχανία χορήγησης φορολογικών ενημεροτήτων από εφοριακό

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Εκατόν είκοσι δυο φορολογικές ενημερότητες σε μη δικαιούχους οι οποίοι χρωστούσαν στην εφορία, χορήγησε σε μια διετία ένας εφοριακός, ο οποίος είχε στήσει ολόκληρη "βιομηχανία" παραγωγής ενημεροτήτων. Μάλιστα είχε βρει τρόπο να παρακάμπτει το σύστημα και να χορηγεί ακόμα και σε φορολογούμενους άλλων εφοριών. Κι ενώ όλα αυτά τον οδήγησαν σε καταδίκη 10 μηνών με τριετή αναστολή από τα δικαστήρια, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό τον καταδίκασε σε 6μηνη παύση από τα καθήκοντά του, ποινή η οποία κρίθηκε ως υπέρμετρα επιεικής από την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

  Η επιθεωρήτρια θεωρεί ότι η ποινή είναι χαμηλή για ένα πρόσωπο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο και με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να του επιβληθεί ακόμη και η ποινή της οριστικής απόλυσης αν αυτή κριθεί ως προσήκουσα ποινή.

  Ο εφοριακός φέρεται τη διετία 2011-2012 να χορήγησε τουλάχιστον 122 αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν τηρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις. Είναι ενδεικτικό πως οι επίμαχες βεβαιώσεις δόθηκαν ακόμη και σε φορολογούμενους που δεν είχαν υποβάλλει καν αίτηση ή δεν ανήκαν στην ΔΟΥ που ο εφοριακός υπηρετούσε.

  Ο εφοριακός για να "εξαπατά" το σύστημα και να εκδίδει τις φορολογικές ενημερότητες τοποθετούσε στο σημείο των προϋποθέσεων τις οποίες είχε ορίσει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. για τη  χορήγησή τους, πέντε μηδενικά ή πέντε τελείες. Με αυτή την κίνηση το σύστημα αποδεχόταν πως ο φορολογούμενος είχε υποβληθεί σε έλεγχο ο οποίος ήταν θετικός για εκείνον.

  Με την  προσφυγή της στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Μαρία Παπασπύρου ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να επιβληθεί σε βάρος του εφοριακού η πειθαρχική ποινή "της οριστικής παύσης ή οιαδήποτε ποινή κρίνει το ίδιο ως προσήκουσα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων