Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Φεβ-2018 11:03

  Τα μεγαλύτερα think tanks στο Delphi Economic Forum

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα μεγαλύτερα think tanks στο Delphi Economic Forum

  Τα think tank ή "δεξαμενές σκέψης" είναι ένας θεσμός που συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής διεθνώς, αλλά και στις οικονομικές εξελίξεις. Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα δώσουν το "παρών" εκπρόσωποι των μεγαλύτερων think tank, με παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στόχος των διοργανωτών του Φόρουμ είναι να συζητηθεί μεταξύ των διεθνών παραγόντων το πώς μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις και να ενισχύσει την θέση της ως καταλύτης για την ευρύτερη περιοχή. Πέραν των σημαντικότερων ελληνικών "δεξαμενών σκέψης", όπως ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΔΙΣ, Δίκτυο, Διανέοσις, ΕΝΑ, ΚΕΜΕΑ και άλλα, στο Φόρουμ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από από τα διεθνή think tank, όπως για παράδειγμα το Brookings, Chatham House, BRUEGEL και άλλα.

  Το Brookings είναι ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, και η συμβολή του στη διαμόρφωση της πολιτικής είναι πολύ σημαντική. Μετράει ήδη έναν αιώνα ζωής και διεξάγει έρευνες σε θέματα κοινωνικών επιστημών, οικονομίας, διακυβέρνησης, εξωτερικής πολιτικής, διεθνούς οικονομίας και ανάπτυξης. Το βρετανικό, Chatham House, με έδρα το Λονδίνο, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, με στόχο την προώθηση της κατανόησης της εξωτερικής πολιτικής και, κατά συνέπεια, των στρατηγικών κινδύνων και των γεωπολιτικών αλλαγών. Το παρόν στους Δελφούς θα δώσουν επίσης εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, αλλά και του Ρωσικού Ινστιτούτου για ευρωπαϊκά θέματα, το οποίο μετράει πάνω από 30 χρόνια ζωής και η ίδρυσή του δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει στη Μόσχα για τα ευρωπαϊκά θέματα και την προώθηση των καλών σχέσεων με τις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση με κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά.

  Το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και τη νομισματική πολιτική των χωρών του ευρώ θα συζητήσει σε ένα σημαντικό πάνελ ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, BRUEGEL, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι διεθνώς γνωστό για την αντικειμενικότητα των παρατηρήσεών του και τη διαφάνεια, την οποία πρεσβεύει. 

  Ο Klaus Wittmann, του περίφημου think tank, Aspen, θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την "ταραχώδη σχέση" της Ρωσίας με τη Δύση και το μέλλον αυτής της σχέσης, την ώρα που στους Δελφούς θα βρίσκονται και εκπρόσωποι του Center for Strategic and International Studies (CSIS), του αμερικανικού think tank, με έδρα στην Ουάσιγκτον και ειδίκευση σε θέματα πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και του Atlantic Council. Θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή θα θίξουν εκπρόσωποι του The Tahrir Institute for Middle East Policy και του Ισραηλινού Institute for National Security Studies, σε μία στιγμή κατά την οποία η περιοχή "βράζει" σε πολιτικό, αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο και οι εντάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ