Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Φεβ-2018 08:42

  Υπόθεση Novartis: Πολιτικό θρίλερ σήμερα, δικαστικό θρίλερ κάθε μέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υπόθεση Novartis: Πολιτικό θρίλερ σήμερα, δικαστικό θρίλερ κάθε μέρα

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στα έδρανα της Βουλής είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα για την υπόθεση Novartis, αλλά η ουσία της αντιπαράθεσης έχει ήδη μεταφερθεί στα δικαστικά έδρανα, εκεί που τελικά θα κριθούν όλα. Και η μάχη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τα πυρά να αφορούν δυο κεντρικά ζητήματα διαχείρισης της επόμενης μέρας:

  -Οι προστατευμένοι μάρτυρες

  Το πρώτο ζήτημα αφορά τη δημοσιοποίηση της διάταξης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (αρμόδιου για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς) Δημ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με την οποία καθίστανται μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος οι 3 μάρτυρες που κατέθεσαν ανώνυμα για την υπόθεση. Η διάταξη εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, 4 ημέρες μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Εν ολίγοις οι μάρτυρες κατέθεσαν ως προστατευόμενοι (δηλαδή πρόσωπα στα οποία έχει παρασχεθεί προστασία "από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό, ως φυσικών προσώπων που βοήθησαν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων"). Με αυτό το καθεστώς εστάλησαν οι καταθέσεις στη Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου. Το καθεστώς αυτό απλώς τους παρέχει προστασία και ανωνυμία.

  -Μετά τις καταγγελίες των πολιτικών εναντίον τους και την προαναγγελία μηνύσεων σε βάρος τους, στις 9 Φεβρουαρίου, εκδίδεται η διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία καθίστανται και "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος". Η επιπλέον προστασία που τους δίνει αυτή η ιδιότητα είναι ουσιαστικά ακαταδίωκτο από τις μηνύσεις των πολιτικών προσώπων που κατήγγειλαν.

  Ακυρότητα

  "Απόλυτη ακυρότητα", αντιτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για δυο λόγους:  

  Α) Ακόμα και για την κατάθεση ως προστατευομένων απαιτείται "διάταξη και έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ και δεν αρκεί διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως έγινε με τους τρεις. Άρα η προδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και κακώς οι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα".

  Β) Το γεγονός ότι έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αφού η δικογραφία είχε ήδη πάει στη Βουλή "αρμόδιος εισαγγελέας είναι η ίδια η Βουλή είτε ως Ολομέλεια είτε ως κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο Αντεισαγγελέας του ΑΠ για τους μάρτυρες αυτούς", λέει ο κ. Βενιζέλος.

  Καμία σχέση

  Δικαστικές πηγές όμως εξηγούν πως πρώτον ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν αξιώνει διάταξη του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου αλλά εισαγγελέα Πρωτοδικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο νόμος είναι απολύτως σαφής, όπως άλλωστε τον περιγράφει και ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

  -Εξηγούν δε πως πρόκειται για μάρτυρες οι οποίοι δεν προσήλθαν για να καταθέσουν κατά πολιτικών αλλά γενικότερα για παράνομες πρακτικές της εταιρίας με δωροδοκίες και άλλων φυσικών προσώπων, πως οι καταθέσεις τους συνεχίζονται για τα μη πολιτικά πρόσωπα, και συνεπώς δεν έχει καμιά δουλειά η Βουλή να τους "αναγνωρίσει" ως προστατευόμενους μάρτυρες. Η δε επιπλέον προστασία, αφορά τις μηνύσεις που υποβάλλονται εναντίον τους.

  Εφέτης ανακριτής;

  Η δεύτερη μάχη χαρακωμάτων αφορά την προσπάθεια που διαπιστώθηκε στο Εφετείο Αθηνών να συγκεντρωθούν υπογραφές για να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών και να ανατεθεί η έρευνα σε εφέτη ανακριτή, λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

  Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο αφαιρείται η δικογραφία από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, θεσμός που θεσπίστηκε το 2011 για τέτοιες περιπτώσεις, και ανατίθεται σε εφέτη ανακριτή. Η μια νομική άποψη, που εκφράστηκε και δημοσίως από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, είναι αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι μη νόμιμο αφού οι ανακριτές κατά της διαφθοράς, υπάρχουν για να ερευνούν αποκλειστικά αυτά τα αδικήματα. Η άλλη άποψη, είναι αυτή που λέει, πως ο νόμος για τους ανακριτές διαφθοράς δεν αποκλείει να ανατεθεί η έρευνα σε δικαστή αυξημένου κύρους, όπως είναι ο εφέτης ανακριτής.    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων