Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Φεβ-2018 12:48

  Ν. Παππάς: Δεν υπάρχει κίνδυνος για απώλεια κονδυλίων για τις δράσεις ευρυζωνικών συνδέσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ν. Παππάς: Δεν υπάρχει κίνδυνος για απώλεια κονδυλίων για τις δράσεις ευρυζωνικών συνδέσεων

  Ουδείς κίνδυνος υπάρχει να απωλέσει η χώρα μας κονδύλια για δράσεις ευρυζωνικών συνδέσεων και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα, ενδεχομένως και εντός του επόμενου μήνα, θα αρχίσει η απορρόφηση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά "με τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις για την Ευρυζωνικότητα".

  Όπως ενημέρωσε ότι κ. Παππάς, πολύ σύντομα θα απορροφηθούν τα κονδύλια για δράσεις ευρυζωνικών συνδέσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και τόνισε ότι όχι μόνον θα προχωρήσουν τα έργα, αλλά θα είναι συμβατά με τους στόχους της χώρας μας και τους κανόνες της ΕΕ, ώστε -όπως είπε- "να καταφέρουμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα". Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα υπάρξει και το Connect enterprise με 50 εκ. ευρώ και τη δημιουργία υποδομών μέσα στα κτίρια με την κατασκευή εσωτερικής καλωδίωσης οπτικής ίνας, και το Super Fast broadband και το Rural extension, τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα 350 εκ. ευρώ, καθώς και 50 εκ. ευρώ τον χρόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης για τα νοικοκυριά.

  Από την πλευρά της, η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ αμφισβήτησε τα λεγόμενα του υπουργού. Υποστήριξε ότι "βοά ο τόπος στην ΕΕ με το γενικό αλαλούμ που συμβαίνει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής" και προέβλεψε ότι "κατεγράφη εκ μέρους του κ. Παππά μια εξαγγελία, η οποία δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί", αφού "είναι διαχειριστικά αδύνατον".

  "Για μας δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Ο καιρός που η χώρα κινδύνευε να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια παρήλθε" τόνισε ο κ. Παππάς και σημείωσε ότι η κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα παρέλαβε ένα 25σελιδο ευρυζωνικό σχέδιο που δεν είχε πάει στην ΕΕ, το οποίο αναβαθμίστηκε για να είναι η χώρα συμβατή με τους στόχους της ΕΕ για την Κοινωνία του gigabit, καθώς με το σχέδιο αυτό, δεν ήταν δυνατόν να πιαστούν. Ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι το πρόγραμμα Super Fast broadband επανασχεδιάζεται με γοργούς ρυθμούς, μέσα στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων με την ΕΕ, "μια διαδικασία αναμενόμενη και καλοδεχούμενη που δίδει τη δυνατότητα στην ΕΕ να διαπιστώσει και τις προτεραιότητες της χώρας".

  Απευθυνόμενος προς την κ. Ασημακοπούλου, η οποία αμφισβήτησε τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων σε σύντομο χρόνο, ο κ. Παππάς της καταλόγισε πως "προσποιείται ότι δεν ακούει" και επανέλαβε ότι υπάρχει ο σχεδιασμός για απορρόφηση κονδυλίων με το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με την μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης, το οποίο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Για το έργο Super Fast broadband, ο υπουργός είπε ότι επανασχεδιάζεται "για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους για τη συνδεσιμότητα, διότι παραλάβαμε έναν σχεδιασμό, με βάση τον οποίο θα διοχευτεύονταν οι διαθέσιμοι πόροι στην υπάρχουσα τεχνολογία, η οποία είναι ασύμβατη με τους κανόνες της χώρας και της ΕΕ. "Αυτή είναι η απλή αλήθεια, ωστόσο εσείς θέλετε να καταστροφολογείτε και να κάνετε προβλέψεις, όπως αυτές που κάνατε για την Ψηφιακή Πολιτική, οι οποίες διαψεύδονται παταγωδώς, καθώς υπήρξε μια κοσμογονία με την έναρξη διαχείρισης των έργων".

  "Η πρόγνωση για κακές ειδήσεις έχει κοντά ποδάρια" κατέληξε προς την ερωτώσα βουλευτή και προσέθεσε ότι η κατηγορία για "διαχειριστική ανέπαρκεια" αυτής της κυβέρνησης "εκπίπτει αυτομάτως από τον δημόσιο έλεγχο αλλά και από το κακό παρελθόν της ΝΔ".

  Τέλος, η κ. Ασημακοπούλου ζήτησε από τον υπουργό να πληροφορηθεί για το τι εννοούσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, όταν είπε ότι η χώρα αναπτύσσει διαστημικές δυνατότητες, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα.

  "Η πολιτική που αναπτύξαμε στον τομέα του Διαστήματος είναι για ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή είναι η στόχευση και το πεδίο άσκησης πολιτικής, παρόλο που πολλές εφαρμογές που αναπτύσσονται μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις και δεν θα ήθελα περισσότερο να επεκταθώ. Το να έχει δηλαδή η χώρα μας ένα δικό της πλήρες σύστημα μικροδορυφόρων - και μάλιστα που κατασκευάζονται εξολοκλήρου και από την αρχή στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια - είναι κάτι που αυξάνει τις δυνατότητές της, το εκτόπισμά της και τον όγκο των πληροφοριών που μπορεί να συλλέγει. Προφανώς θα έχουμε και την εκτόξευση του HELLAS SAT 4, μέσα στον χρόνο, και θα είναι ένα ακόμη παραπάνω βήμα στην συνολική επανάκαμψη της χώρας σε έναν τομέα, στον οποίο δυστυχώς δεν υπήρξε μέριμνα" απάντησε ο κ. Παππάς.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων