Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 18:05

  Πρόεδρος και Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Η προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών δεν βοηθάει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρόεδρος και Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Η προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών δεν βοηθάει

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δημόσια παρέμβαση, μη συνήθη στα δικαστικά δεδομένα, του Προέδρου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκάλεσε η υπόθεση Novartis και μια -επίσης μη συνήθη- υποβολή μήνυσης σε βάρος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που διερευνούν τη δικογραφία εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

  Ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, με κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε σήμερα στο σάιτ του Αρείου Πάγου, ζητούν νηφαλιότητα και ψυχραιμία στο δημόσιο λόγο, ενώ είναι προφανής η αιχμή πως "ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται".

  Η δεύτερη σημαντική αιχμή αφορά το γεγονός ότι "η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο". Η αναφορά αυτή εμπεριέχει έμμεση πλην σαφή αποδοκιμασία για το γεγονός ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί καθίστανται μηνυόμενοι για την ερευνά τους.

  Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

  "Ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

  Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

  Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. Άλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο.

  Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας
  Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου-Βασιλοπούλου".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων