Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 15:38

  Ρ. Αντωνοπούλου: Ακατάσχετο το επίδομα κατάρτισης ανέργων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ρ. Αντωνοπούλου: Ακατάσχετο το επίδομα κατάρτισης ανέργων

  Δεκτή έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου την τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θεσπίζεται ως ακατάσχετο το ποσό που λαμβάνουν οι άνεργοι από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  Όπως είπε η υπουργός "ήταν είναι δίκαιο αίτημα και διορθώνουμε ένα λάθος". Η ίδια τόνισε ότι πρόκειται για μια αναγκαία ρύθμιση που αφορά το άρθρο 30 του Ν4144/2013 η οποία συμπληρώνει τα μέτρα προστασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης  των ανέργων.

  Εξήγησε πως όταν είναι επιδοτούμενα τα προγράμματα οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα που για διαχειριστικούς λόγους τους αποδίδεται συσσωρευμένο στο τέλος. "Και αν υπερβαίνουν το ελάχιστο ακατάσχετο, που είναι και το σύνηθες , τότε αυτόματα γίνεται κατάσχεση του ποσού είτε για χρέη προς το Δημόσιο είτε προς άλλους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μην φτάνει σε αυτούς το επίδομα που δικαιούνται".

  Μ. Νταλιάνη

  Αναλυτικά η τροπολογία:

  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο "Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις"

  ΘΕΜΑ: "Διασφάλιση του αφορολόγητου, ανεκχώρητου και ακατάσχετου του επιδόματος εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων".

     Α.  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας που πλήττεται από την ανεργία, τα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης προς τους ανέργους-ωφελούμενους παρέχουν στήριξη ιδίως στις  πληθυσμιακές ομάδες των νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, των μακροχρόνια ανέργων, των ανέργων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και των γυναικών που πλήττονται περισσότερο επαγγελματικά από την οικονομική κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα, τα επιδόματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία καταβάλλονται σε ανέργους-ωφελούμενους δράσεων ανθρωπίνων πόρων είναι ανάσα ζωής και

  ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των σκληρότερα δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτό τα επιδόματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, ομοίως με το επίδομα ανεργίας που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, το Κ.Ε.Α. κ.λπ., πρέπει να απαλλάσσονται από κάθε φόρο και τέλος και γενικά από κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, να μην εκχωρούνται, να μην κατάσχονται, να μην συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και να μην υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

  Β.  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  " Άρθρο …

          Επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων

  1. Στο άρθρο 30 του ν. 4144/2013 (Α΄88) προστίθεται νέα παρ. 5 και η παρ. 5 αναριθμείται σε 6, ως εξής:

   5. Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή  προνοιακού χαρακτήρα.

  2. Η διάταξη της παρ. 4 του παρόντος ισχύει από 01.01.2018."

  Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018

  Οι προτείνοντες βουλευτές 

  Στέφος Ιωάννης

  Μπάρκας Κωνσταντίνος

  Μανιός Νικόλαος

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων