Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 08:40

  "Πες του πως αν δεν το κάνει, κλείνει οριστικά η πόρτα της Novartis για αυτόν"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Πες του πως αν δεν το κάνει, κλείνει οριστικά η πόρτα της Novartis για αυτόν"

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Θύελλα αναμένεται να προκαλέσει για γιατρούς, κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη της εταιρίας αλλά και πολιτικά πρόσωπα η εξέλιξη της έρευνας των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση Novartis. H, παράλληλη με την αμερικανική, έρευνα των ελληνικών αρχών βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο (κυρίως όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα) αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τα στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει το FBI, το οποίο κλείνει αισίως τέσσερα χρόνια έρευνας, εκ των οποίων τα δυο με επίσημες καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων. 

  Ηχογραφήσεις και βίντεο 

  Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, στους φακέλους των αμερικανικών αρχών υπάρχουν ηχογραφήσεις κλειστών συσκέψεων της εταιρείας αλλά και οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί. Χαρακτηριστική φέρεται να είναι συνομιλία στην οποία μεγαλοστέλεχος -προφανώς σε κλειστή σύσκεψη που καταγράφηκε- ακούγεται να λέει για πρόσωπο που έπαιρνε χρήματα από την εταιρεία "πες του πως αν δε το κάνει, κλείνει οριστικά η πόρτα της Novartis για αυτόν" ενώ σε άλλο σημείο υπενθυμίζονται (με εκβιαστικό τρόπο;) καταβολές σε αυτόν χιλιάδων ευρώ.

  Το υλικό αυτό, μέρος ενός εξάωρου οπτικοακουστικού σκέλους της αμερικανικής δικογραφίας, αποτελεί προφανώς ένα ανώδυνο σκέλος, καθώς εικάζεται πως υπάρχουν πολύ πιο "καυτά" βίντεο, αυξημένης διαβάθμισης. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παράλληλες και όχι κοινές έρευνες, θεωρείται δεδομένο ότι στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών, σύντομα θα φτάσουν επιπλέον στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται ήδη στα χέρια των αρχών να υπάρχουν (απόρρητες) ενημερώσεις για τον τρόπο που προχωρεί η έρευνα.

  Paradise Papers

  Το βάρος τώρα πέφτει στους λογαριασμούς της Novartis καθώς στην UBS Ζυρίχης υπήρχε ο λογαριασμός που έστελνε χρήμα στην Ελλάδα σε γιατρούς και άλλα πρόσωπα, ενώ στην ίδια χώρα υπήρχε και δεύτερος λογαριασμός τον όποιο "έλεγχε" σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα, ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

  Οι ελληνικές αρχές θεωρούν, με βάση τα όσα συλλέγει η αμερικανική έρευνα, πως μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς λειτουργούν περίπου ως συγκοινωνούντα δοχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει πως δεκαέξι τραπεζικοί λογαριασμοί σε Βερμούδες, Νήσους Κάιμαν, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη συνδέονται με offshore της Novartis που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers.

  Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας των Αρχών για τη Novartis θεωρείται η ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού στην UBS Ελβετίας για τον οποίο μίλησε και προστατευόμενος μάρτυρας, μέσω του οποίου διοχετεύονταν χρηματικά ποσά σε περισσότερους από 4.000 αποδέκτες στην Ελλάδα, κυρίως γιατρούς.

  Ο λογαριασμός συνδεόταν με την ελβετική Novartis και όχι με τη θυγατρική της στην Ελλάδα και η εταιρεία με ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι ο εν λόγω λογαριασμός δεν λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια.

  Σε κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας κάνει λόγο για την ύπαρξη και δεύτερου τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, ο οποίος, όπως είπε, αφορούσε χρήματα μόνο για πολιτικούς – χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται εάν βρίσκεται στην ίδια τράπεζα με τον πρώτο. Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν ήδη στείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων