Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 12:54

  Παρουσίαση του βιβλίου της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου "Χρηματιστήριο και Εξουσία"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Ποιες συνθήκες επιτρέπουν τη μαζική προσέλευση επενδυτών στο Χρηματιστήριο; Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να εκδηλωθεί αυτή η συμπεριφορά, τύπου αγέλης; Είναι μύθος ή όχι η χειραγώγηση επενδυτών;  Η φύση της δύναμης όσων διαθέτουν κατά τεκμήριο προνομιακή πληροφόρηση συνιστά δυνατότητα επιρροής και σε ποιο βαθμό;

  Στα ερωτήματα αυτά απαντά η μελέτη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, "Χρηματιστήριο και Εξουσία. Ο ρόλος της πληροφορίας και ο μηχανισμός επιρροής στους επενδυτές", που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου. Προλογίζουν οι, Κώστας Βεργόπουλος και Τηλέμαχος Ιατρίδης.

  Το βιβλίο παρουσιάσθηκε στην Αθήνα, με ομιλητές, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Διευθυντή Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ανάλυσης Αγορών, Παντελή Λάμπρου και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Κιμπουρόπουλο.

  Η σημασία της πληροφορίας είναι απολύτως κρίσιμη, επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης, γιατί το χρηματιστήριο αφορά την πρόβλεψη για μελλοντικές αξίες. "Δεν αναφέρεται στο παρελθόν, είναι πρωτίστως η αποτίμηση με κουδουνιστό χρήμα, όπως λέει ο Μαρξ. Όλοι έχουν γνώμη για τα πάντα. Η μόνη διαφορά, όμως, είναι ότι στο χρηματιστήριο τη γνώμη σου πρέπει να την επικυρώσεις με κουδουνιστό χρήμα. Είναι ένας μηχανισμός ο οποίος εδράζεται στην αποτίμηση των μελλοντικών αξιών μιας επιχείρησης, ενός κράτους, ενός εμπορεύματος. Αυτό βέβαια δίνει πολύ χώρο στους ειδικούς, δεν μπορεί να κάνει την αποτίμηση ένας ιδιώτης".

  Η αποτίμηση, είπε ο Υπουργός, διαχέεται με διάφορους τρόπους, επικυρώνεται, αντιστρέφεται, δημιουργεί μια εικόνα, η οποία μπορεί να είναι πραγματική ή να μην είναι και ταυτόχρονα λειτουργούν και άλλοι μηχανισμοί, πώς διαχέεται η πληροφόρηση, πώς αποκτιέται η εμπιστοσύνη σε αυτή, πώς δημιουργεί την εικόνα μιας αγέλης, που ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες επιλογές.

  "Ο ρόλος του χρηματιστηρίου είναι να αποτυπώνει και να δημιουργεί τιμές που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν στην πραγματική οικονομία", τόνισε ο κ. Σταθάκης. Για να καταλήξει: "Ο ιδιώτης επενδυτής δεν παίρνει υπόψη τη γνώμη του αναλυτή, αλλά αποκτά μια ισχυρή αυτοπεποίθηση για την ικανότητα του να αναλύει τα δεδομένα. Το 1899 και όχι το 1999, η Αθήνα ζούσε τον πυρετό του χρηματιστηρίου. Εκατό χρόνια μετά ζήσαμε μια επανάληψη αυτού του φαινομένου. Κάθε περίοδος, ωστόσο, πλασματικής ανόδου θα έχει ως επακόλουθο μια σημαντική διόρθωση, αν όχι πτώση. Το επίμαχο ζήτημα είναι η επόμενη μέρα μιας κρίσης στο χρηματιστήριο κατά πόσο θα συμπαρασύρει την πραγματική οικονομία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων