Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 20:20

  Αυγερινός: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ τα χρήματα που έφερε ο Τσουκάτος από τη Siemens

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αυγερινός: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ τα χρήματα που έφερε ο Τσουκάτος από τη Siemens

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τον αρχικό ισχυρισμό του πάλαι ποτέ στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, Θοδ. Τσουκάτου, 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, πως δηλαδή τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε στην δίκη για την σύμβαση "8002" μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος Σπύρος Αυγερινός.

  Η επιβεβαίωση, η οποία σημειωτέον άργησε πάνω από 10 χρόνια (ενώ υπήρξαν καταθέσεις γραμματέων στο τμήμα οικονομικών του κόμματος που το επιβεβαίωναν) προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους του προεδρείου. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς του ίδιου του κατηγορούμενου, που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα, ότι δηλαδή το ποσό του 1 εκατ. μάρκων από τη Siemens, εισήλθε στο ΠΑΣΟΚ.

  Ο κ. Αυγερινός ανέτρεψε την αρχική του θέση ότι ουδέποτε παρελήφθησαν από το Κίνημα χρήματα της Siemens, ενώ τόνισε ότι τότε δεν γνώριζε πως τα χρήματα προέρχονταν από την γερμανική εταιρεία. Επεσήμανε δε, μετά από πολλές ερωτήσεις από την έδρα, ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης στην Siemens του έργου της ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ, δηλαδή με την περίφημη σύμβαση "8002".

  Έφερνε χρήματα

  "Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο".

  Ο κ. Αυγερινός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα εξαιτίας της αναίρεσης των αρχικών του καταθέσεων. "Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο την Siemens… κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε" δικαιολογήθηκε ο μάρτυρας.

  Εισαγγελέας: Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε. Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ’ όλους μας. Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι, αλλά λυπάμαι. Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;

  Μάρτυρας: Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (…) Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου.

  Εισαγγελέας: Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε.

  Μάρτυρας: Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα (…) Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία. 

  Εισαγγελέας: Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;

  Μάρτυρας: Ναι

  Εισαγγελέας: Μάλιστα, κατηγορηματικά "ναι"

  Εισαγγελέας: Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;

  Μάρτυρας: ναι

  Εισαγγελέας :Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα: Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς ..Προσπάθησε να τα αποκρύψει;

  Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος. Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει. Θα το έλεγα "μία ασυνήθης διαδικασία” αλλά δεν ξέρω τα κίνητρα του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων