Βγήκε από τις φυλακές με νέα άδεια ο Κουφοντίνας

Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 09:03

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:25

Εξήλθε από τη φυλακή σήμερα το πρωί στις 09:00 με νέα άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Θα επιστρέψει στις φυλακές την Κυριακή 09:00. Οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί είναι η διαμονή στο σπίτι στο Βαρνάβα, η μη απομάκρυνσή του από τον δήμο τέως Βαρνάβα και η παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο ΑΤ της περιοχής. 

"Είναι στο πλαίσιο μιας κανονικότητας που πρέπει να συνηθίσετε. Κανονικότητα σημαίνει εφαρμογή του κανόνα που ρυθμίζει ο νόμος" δήλωσε η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφέρει το skai.gr.

Η κα Κούρτοβικ πρόσθεσε ότι δεν έχουν λόγο σε αυτό το θέμα οι συγγενείς των θυμάτων του καθώς υπάρχουν άλλες αρχές που αποφασίζουν. "Είναι και αυτό σεβαστό, το λέει ο νόμος, είναι και αυτό κανονικότητα, να τη σεβαστούμε", είπε. 

"Δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια. Τον δίκασαν. Και δεν χρειάζεται να του αυξάνεται και την ποινή. Ακούω που αυξάνετε την ποινή του, ακούω 16 φορές ισόβια. Όσα ισόβια και να του βάλετε η ζωή του είναι μία" σημείωσε. 

Σε ερώτηση αν η επόμενη άδεια θα είναι μεγαλύτερη, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι αυτό δεν το ξέρει καθώς είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συμβούλιο των φυλακών και ο νόμος το προβλέπει.

Για το πως νιώθει ο ίδιος, η συνήγορός του είπε ότι "νιώθει όπως κάθε κρατούμενος που βγαίνει από τη φυλακή. Και είναι σεβαστό, ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και να λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα, ακόμα και αν λογοδοτεί για εγκλήματα που προσβάλλουν αξίες κοινωνικές".

Με βάση τον σωφρονιστικό κώδικα ο Δημ. Κουφοντίνας δικαιούνταν άδεια με τη συμπλήρωση 8 ετών στις φυλακές και εφόσον δεν εκκρεμεί υπόθεση σε βάρος του ή έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Πριν πάρει την άδεια τον περασμένο Νοέμβριο, οι αιτήσεις του είχαν απορριφθεί 6 φορές.

Από τη στιγμή που εγκρίθηκε η πρώτη άδεια ο Κουφοντίνας δικαιούνταν άδεια εκ νέου εντός διμήνου η οποία θα μπορούσε να ήταν και περισσότερων ήμερων. Σύμφωνα με τον κώδικα για τη χορήγηση της άδειας δεν κρίνεται η βαρύτητα ή η πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά στις φυλακές. Δίδεται δε, όπως αναφέρεται, για τη σταδιακή επανένταξη του στην κοινωνία και την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του. 

Η απόφαση για την τωρινή άδεια ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου εισαγγελέα των φυλακών, Αλέξανδρου Σπιλιώτη, ο οποίος προήδρευσε αυτή τη φορά του Συμβουλίου των φυλακών.

ΗΠΑ: Οι τρομοκράτες δεν αξίζουν διακοπές από τη φυλακή

Έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ για τη χορήγηση διήμερης άδειας στον καταδικασμένο για δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες, Δημήτρη Κουφοντίνα από το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του mignatiou.com, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ διαμαρτυρήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε ότι δεν έχει σχέση με το θέμα και δεν δύναται να επηρεάσει την ελληνική δικαιοσύνη. Η ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπο του State Department, η οποία τη διάβασε πρώτη στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αναφέρει τα εξής:

"Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποια νέα που έχουν έρθει από την Ελλάδα σήμερα και θα ήθελα να πω ότι θέλουμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση ενός καταδικασθέντος τρομοκράτη. Το όνομά του είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Απελευθερώθηκε για ένα διήμερο από μια ελληνική φυλακή.

Είναι καταδικασμένος τρομοκράτης. Είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 11 πολιτών – μελών του προσωπικού των πρεσβειών της Βρετανίας, της Τουρκία και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον απελευθέρωσαν για ένα διήμερο βάσει ειδικού προγράμματος.

Το έκαναν και πριν από τρεις μήνες. Θεμελιωδώς πιστεύουμε ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν διακοπές από τη φυλακή. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές μας ανησυχίες για την απόφαση στην ελληνική κυβέρνηση”.

Η αμερικανική κυβέρνηση, που καταδίκασε και τις προηγούμενες διήμερες διακοπές του κ. Κουφοντίνα, πιστεύει ότι αυτή η πρακτική πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν".

Βρετανίδα Πρέσβειρα: Προσβάλλεται η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

Την αντίδρασή της στην διήμερη άδεια εξόδου που έλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών, το μέλος της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, εξέφρασε η πρέσβης της Βρετανίας, Kate Smith.

Με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι "είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς έναν αμετανόητο τρομοκράτη να ξαναβγαίνει έτσι από τη φυλακή. Σεβόμαστε την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη όμως για μία ακόμη φορά, η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα".

Είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς έναν αμετανόητο κατάδικο τρομοκράτη να ξαναβγαίνει έτσι από τη φυλακή. Σεβόμαστε την ανεξάρτητη Ελ/κή Δικαιοσύνη όμως για μια ακόμη φορά, η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας & τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα.

— Kate Smith (@KateSmithFCO) February 9, 2018